Обща информация за често срещаните заболявания, които са съпътствани от болки в гърба

Едно единствено грешно движение, това е всичко, което е необходимо някой да нарани гърба или врата си. Болките във врата и гърба са често срещани. Повечето хора са ги изпитвали: Около 74 до 85 % от населението са изпитвали болки в гърба поне веднъж в живота си. Какво се случва, когато гърбът Ви боли? Какви са причините и възможните начини за лечение?

Причини и диагностициране на болките в гърба

Болките в гърба са често срещан проблем в днешни дни. Причините са много, напр. недостатъчна физическа активност или лоша стойка. Телата ни, а следователно и гърбовете ни имат необходимост да се движат и да укрепват. Не е изненада, че гръбначният стълб и други части на телата ни в крайна сметка протестират срещу неправилната им употреба.

Причината за болка в гърба обикновено са напрегнатите мускули и не бива да се подминава с лекота. Когато не се лекува, първоначалното напрежение може бързо да се превърне в остра болка в гърба. Симптомите понякога се разпространяват, обхващайки целия гръбначен стълб, от лумбалните до шийните прешлени. Притиснат нерв в гърба може да доведе до болка в ръцете или краката.

За съжаление страдащите от хронични болки в гърба автоматично заемат намаляващо болката положение на тялото. Това е причината за загуба на подвижността, което от своя страна води до влошаване на симптомите. Затова и правилното лечение е от съществено значение в случаите на дълготрайна болка в гърба.
 

Икона за информация

Около 12% от хората ежедневно страдат от болка в гърба, поради което посещават лекар всяка година.

Не всички болки в гърба са еднакви: Различни фактори като причина, продължителност или степен на болката, позволяват различаване на симптомите. Делят се на:

 • Неспецифична болка в гърба, при която не може да се открие органична причина при медицински преглед.
 • Специфична болка в гърба, напр. ако положението на гръбнака е причината за болката, или източникът (мускулите, междупрешленен диск) може да бъде ясно определен.

Освен това лекарите правят разлика между остра, субакутна и хронична болка в гърба. Първата се определя с продължителност не по-голяма от 6 седмици. Тези симптоми обикновено отшумяват от само себе си. Субакутните симптоми продължават повече от 6 седмици. Болка, която продължава повече от 12 седмици се класифицира като хронична болка в гърба.
При поставяне на диагноза, лекарят разполага с редица варианти, за да определи причината и степента на проблема. На първо място винаги е задаването на детайлни въпроси, които наред с други неща, включват въпроси за следното:

 • Локализиране
 • Разпространение (конкретна област на тялото)
 • Продължителност
 • Развитие, предходна проява на болка
 • Предходни лечения и резултати от тях
 • Време на проявата, по време на конкретни дейности
 • Свързани симптоми

В зависимост от диагнозата и причината за болката в гърба, лекарят ще започне подходящото лечение.

Варианти за лечение на болката в гърба

Хирургични процедури може да се извършат за лечение на специфични болки в гърба. Когато обаче не е налице конкретна причина, лекарите обикновено прибягват до лечение на симптомите. Използва се както медикаментозно, така и немедикаментозно лечение.
Най-често срещаните варианти за немедикаментозно лечение на болката в гърба са:

 • Масажи
 • Термотерапия
 • Физиотерапия
 • Лечение с движение и спорт
 • Релаксация (напр. автогенна тренировка)

Пациенти, които страдат от остра до умерено силна болка в гърба, изпитват трудности за справяне с ежедневните си дейности, може да приемат болкоуспокояващи , напр. Аспирин® Ултра. Въпреки това, лекарствата следва да се приемат като съпътстващо лечение, което да позволи на пациентите да възстановят ежедневните си дейности. Следва да се използват само за кратък период от време.
Предварително обсъдете с лекаря или фармацевта Ви употребата на лекарства.

Освен лекарят, е необходимо и пациентът активно да участва в лечението. Независимо дали страда от болки в гърба, врата или раменете, трябва да се избягва намаляващата болката поза, която би усилила напрежението и обикновено би увеличила болката.
Продължителната почивка в леглото и липсата на физическа активност трябва да се избягват по същите причини. Препоръчва се лека физическа активност, ако болката го позволява.

Какво да направим, за да облекчим болката в гърба?

Лекарят може да предпише полезни за облекчаване на мускулното напрежение масажи. Предварително уведомете масажиста си за Вашите симптоми до най-малката подробност. Уверете се, че е квалифициран съответно. Лекарят или здравно осигурителната Ви компания могат да Ви съдействат да намерите подходящ човек.

В допълнение към конкретните лечения, съществуват някои основни мерки, които можете да предприемете. Тъй като напрежението в мускулите често е причина за болка в гърба, приспособленията за затопляне могат да помогнат за отпускането на стегнатите мускули и за облекчаване на съпътстващата болка.

Съществуват варианти, различни от бутилка с топла вода или възглавница с черешови костилки, някои от които са изброени по-долу:

 • Увийте вълнен шал или плат около засегнатото място.
 • Взимането на горещ душ или вана релаксира не само мускулите.
 • Осветяване с инфрачервена лампа на болезненото място за десет до двадесет минути.
   
Разтягания

Те обикновено облекчават причините за болките в гърба

Тренирайте

Укрепете мускулите на корема и гърба

Диагноза

Вашият лекар уточни ли някои неясноти?

Възрастна жена с болки в кръста

Болкоуспокояващи за болка в гърба

Ако всички други методи са неуспешни, пациентите често се чудят какво още могат да направят с проблемите си с гърба. По-конкретно, ако са навън и изпитват болка, ще искат да я облекчат възможно най-бързо. Болкоуспокояващи на основата на ацетилсалицилова киселина, напр. Аспирин® Ултра могат да се прилагат за лечение на остра болка в гърба.

Какво да правим, когато вече нищо не помага за болката в гърба?

Когато причината за болките в гърба не може да бъде определена с точност, слушайте тялото си. Вие сте подложени на стрес или умствено натоварване? Психосоматичният фактор при болката в гърба се среща особено често във връзка с депресия. Помислете и за тази опция и я обсъдете с Вашия лекар.

Предотвратяване на болките в гърба

Можете да предприемете някои превантивни мерки, за да предотвратите на първо място напрежението върху мускулите на гърба си. Избягвайте заемането на неправилна стойка на работното място. Ако прекарвате дълго време в седнало положение, правете разходки през определени интервали от време. Това се отразява добре и на гърба Ви. Уверете се, че работното Ви място е щадящо за Вашия гръб, напр. нагласяне на бюрото и височината на седалката на нивото на Вашето тяло. Работодателят Ви е длъжен да полага грижи за Вашето здраве с оглед на здравословните и безопасните условия на труд.

Затоплянето, масажите, и лечението с медикаменти са подходящи преди всичко за остра болка в гърба. Помислете за тренировка за гърба или упражнения за гръб, за да се преборите с причината за напрегнатите Ви мускули. Специални упражнения могат да укрепнат мускулите на гърба Ви. От съществено значение е да ги тренирате вкъщи редовно.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Научете повече

Аспирин ултра на масата с чаша вода