Аспирин® има болкоуспокояващо, понижаващо температурата, противовъзпалително и противосъсирващо действие.

Една активна съставка, много действия. Ацетилсалициловата киселина, активната съставка в Аспирин®, има множество свойства събрани в едно. Научете повече за продължителността на действието на Аспирин® и другите съставки, които се борят с настинките заедно с ацетилсалициловата киселина по-долу. Намерете още много интересна друга информация, от областите на приложение до прием на продуктите.

Аспирин® има болкоуспокояващо, понижаващо температурата, противовъзпалително и противосъсирващо действие.

Една активна съставка, много действия. Ацетилсалициловата киселина, активната съставка в Аспирин®, има множество свойства събрани в едно. Научете повече за продължителността на действието на Аспирин® и другите съставки, които се борят с настинките заедно с ацетилсалициловата киселина по-долу. Намерете още много интересна друга информация, от областите на приложение до прием на продуктите.

Fragen icon
Активната съставка в Аспирин®
Прием и продължителност на действието
Аспирин® е повече от просто болкоуспокояващо
Комбинирани продукти с ацетилсалицилова киселина

Коя е активната съставка в Аспирин®?

Ацетилсалицилова киселина е сложна дума, която описва активна съставка с множество ефекти. Съкращавана като АСК, тя има не само болкоуспокояващо и понижаващо температурата действие, но също така разрежда кръвта. АСК има също и противовъзпалително действие. Как работи тази активна съставка? В какви области се прилага? Кои са областите на приложение и вариантите за прием на ацетилсалициловата киселина, активната съставка в Аспирин®?

Действие на ацетилсалициловата киселина

Ацетилсалициловата киселина е универсална активна съставка с болкоуспокояващи, понижаващи температурата и противовъзпалителни свойства. Тя също е антикоагулант и може да се използва за превенция на повторен сърдечен инфаркт или инсулт.
Как точно работи ацетилсалициловата киселина?

Активната съставка инхибира производството от тялото на сигнални субстанции, наречени простагландини, които повишават чувствителността на болковите рецептори в тялото. Възпрепятстването на тяхното производство понижава увеличената възбудимост на болковите рецептори на нервните окончания и понижава симптомите на възпаление и болка.

Ацетилсалициловата киселина се използва във всички продукти Аспирин®.

Прием и продължителност на действието

Как да приемате ацетилсалицилова киселина?
АСК е активна съставка, която обикновено се приема перорално т.е. през устата. Дали това става чрез таблетка, микро-гранули или ефервесцентна таблетка, зависи от предпочитаната от пациента форма.

Каква е продължителността на действието на Аспирин®?
Таблетката Аспирин® действа бързо: Облекчаването на лека до умерена болка настъпва около 170 минути след прием. Действието продължава до шест часа.
Възрастни и юноши на възраст над 16 години могат да вземат още 1-2 таблетки след най-малко интервал от четири часа ако болката се появи отново. Максималната дневна доза от 4000 mg не трябва да се надхвърля.

Аспирин® Ултра: Повече от просто болкоуспокояващо

Ацетилсалициловата киселина в Аспирин® принадлежи на следните групи от активни съставки, всяка от които има специфично действие:

  • неопиатно болкоуспокояващо 
  • нестероидни противоревматични лекарствени средства
  • инхибитори на тромбоцитната агрегация

Какво точно означава това?

Икона за болка в главата

Аспирин® е неопиатно болкоуспокояващо. Тези лекарствени продукти, за разлика от опиатните болкоуспокояващи средства, не влияят на опиоидните рецептори. Те вместо това инхибират простагландините (тъканни хормони). Наред с други неща, просатгландините ни карат да чувстваме болка. Те участват в предаването и възприемането на болка в мозъка.

Икона за възпаление

Нестероидните противоревматични лекарствени средства са противовъзпалителни лекарства, които потискат производството на простагландини. Те са отговорни не само за болката, но и също за симптомите на възпаление като червенина и подуване. Ето защо Аспирин® има и противовъзпалителни свойства.

Икона на таблетки

Както предполага тяхното име, инхибиторите на тромбоцитната агрегация намаляват слепването на кръвните плочици (тромбоцити). Плочиците имат нужда от субстанция наречена тромбоксан А2, за да се слепват една за друга. Те го произвеждат с помощта на ензим. Активните вещества като ацетилсалицилова киселина блокират този ензим, като правят невъзможно за плочиците да се слепват.

Аспирин® може да се приема за понижаване на висока температура, защото ацетилсалициловата киселина действа върху температурния център на мозъка.

Области на прилагане на ацетилсалицилова киселина:

check

слаба до умерена болка

check

антипиретично действие

check

предотвратява сърдечен инфаркт или инсулт

Продукт на Аспирин

Има ли комбинирани продукти, които съдържат ацетилсалицилова киселина?

АСК е налична и в комбинирани продукти. Аспирин® Комплекс например съдържа псевдоефедрин, както и ацетилсалицилова киселина.
Какви предимства има тази комбинация от активни съставки? Докато АСК инхибира образуването на субстанции, които предизвикват висока температура, болка и възпаление, псевдоефедринът е активна съставка против хрема, която намалява отока на лигавицата на носа и синусите. Това прави Аспирин® Комплекс ефективно лекарство за настинка, което облекчава най-изявените симптоми и разчиства пътя към самовъзстановяването.

Аспирин® Комплекс и Аспирин® Комплекс Топла Напитка

Комбинирани продукти срещу хрема, висока температура, главоболие и други симптоми на настинка.

Продукт на Аспирин

Действието на псевдоефедрина: Втората активна съставка в Аспирин® Комплекс

Псевдоефедринът е симпатомиметик. Той повишава освобождаването на норадреналин като едновременно инхибира неговата резорбция. Това стимулира симпатиковата нервна система, която е част от нервната система на човека и е отговорна за активирането на тялото. Стимулирането на симпатиковата нервна система предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което от своя страна намалява отока на лигавицата на носа и синусите. Носът отново е чист и дишането се подобрява.