Признаци на инсулт: Как да разпознаем исхемичния инсулт?

80% от всички инсулти са причинени от нарушена мозъчна циркулация. При внезапно нарушена циркулация, ще се установи недостиг на кислород и хранителни вещества в засегнатите мозъчни области. Това от своя страна води до неизпълнение на определени мозъчни функции. Инсултът се проявява с определени симптоми, които са описани по-долу:

Признаците на инсулт

Без значение дали инсултът е причинен от мозъчен кръвоизлив, или е исхемичен инсулт (исхемия), мозъкът вече не е снабден с достатъчно количество кислород.
Липсата на кръвоснабдяване на мозъка може да причини следните симптоми при инсулт:

 • Нарушения на зрението, говора и трудно разбиране
 • Едностранно изтръпване и парализа
 • Замайване и нарушен баланс
 • Силно, внезапно главоболие

Имайте предвид, че всеки от тези симптоми може да се прояви поотделно, както и в комбинация, и с различна интензивност при всеки инсулт.

Нарушение в говора и зрението

Нарушение в говора и зрението може да бъде знак за инсулт:

Замъглено зрение:
Внезапно намаляване на зрителното поле. Например, засегнатите лица може вече да не усещат присъствието на други хора от дясната им страна. Двойното виждане ще доведе до проблеми при хващането на обекти, тъй като изображенията, които виждат се припокриват. Може да се появи и едностранна слепота или замъглено зрение.

Нарушения в говора:
От една страна, има вероятност за неправилно изразяване на засегнатите лица. Те ще заекват или ще образуват несвързани изречения. Възможно е да смесват срички или да използват грешни букви. Възможно е да изпитват трудности с разбирането.

Нарушения в говора често са придружени от парализа на дясната страна на тялото. Това е така, защото инфарктът в лявото полукълбо на мозъка често засяга речевия център, който се намира там. Инсулт в дясната част на мозъка води до парализа в лявата част на тялото и обратно.

Симптоми на парализа

Други могат да разпознаят инсулта по внезапната поява на хемипареза. Инсултът се появява чрез парализа на мускул или група мускули от едната страна на тялото. Обикновено засегнати са ръцете, краката или едната половина на лицето. Увисналият ъгъл на устата е често срещан признак на инсулт.

Глухотата също е възможна. Възможно е да не може да се усети докосване на определени части от тялото след инсулт. Това съответства на странното усещане за изтръпнал крайник и често се появява в ръцете, или лицето.

Замаяност и загуба на баланс

 • Неочакваното замайване е друг характерен знак за инсулт. То може да се усети по различни начини като
 • Световъртеж (въртене на въртележка)
 • Люлеене (плаване на кораб) или
 • Усещане при возене на асансьор.
 • Замайването често е придружено от несигурна походка и проблеми с координацията.

Силно главоболие

Липсата на кръвоснабдяване в мозъка може да причини и силно главоболие. Симптомите са подобни на тези на мигрената. Главоболието, свързано с инсулт, обаче се появява много внезапно. Често се свързва с други симптоми като гадене или повръщане.

 

Причината

е нарушено кръвоснабдяване на мозъка

Бързото действие

е от съществено значение при инсулт

Здравословният начин на живот

може да намали риска от инсулт

Пушенето и консумацията на алкохол

може да увеличи риска от инсулт, наред с други фактори

 

Жена с главоболие

Не подценявайте предупредителните признаци: Какво да правите в спешни случаи?

Ако някой от симптомите , описани по-горе , се прояви, предприемете действия незабавно. Всяка минута е решаваща за живота при остър инсулт. Бързото действие е от изключително значение. Извикайте спешна помощ незабавно на стандартния за страните в ЕС номер 112. Не шофирайте сами до  общопрактикуващия лекар! Спешната помощ и лечението в болница дават на засегнатото лице по-големи шансове за оцеляване. Най-добри резултати се постигат, ако лечението започне в рамките на първия час! Ето защо е по-добре да повикате линейка и да се окаже, че не е необхима, отколкото да не повикате, когато се окаже необходима.

Предотвратяване на инсулт: Съвети за превенция

На теория, всеки може да преживее инсулт. Рискът обаче нараства с възрастта, често поради напреднала артеросклероза (стесняване на кръвоносните съдове) или постоянно високо кръвно налягане. Определени рискови фактори също могат да окажат влияние на вероятността от сърдечен инфаркт. Ако сте запознати с тях, можете да предприемете мерки по-рано, за да предотвратите инсулт.

Рискови фактори за инсулт

Причината за инсулт (апоплексия) може да бъде нарушение в кръвоснабдяването на мозъка или изтичане на кръв в мозъчната тъкан. Има някои фактори, които могат да провокират подобни нарушения. Те включват високо кръвно налягане (хипертония), захарен диабет, сърдечни заболявания като предсърдно мъждене и клапни сърдечни заболявания или повишени нива на холестерол.

Като допълнение към такива рискови фактори съществуват и други фактори, на които може да се повлияе чрез начина на живот. Те включват:

 • Пушене
 • Употреба на алкохол
 • Наднормено тегло 
 • Липса на физическа активност

Превантивните мерки следва да се предприемат преди достигане на напреднала възраст и да бъдат сериозно възприемани от младите хора. Ако си осигурите здравословен начин на живот от рано, можете да предотвратите инсулт.

Здравословният начин на живот може да предотврати инсулт

Съществуват различни рискове от инсулт. Здравословният начин на живот може да намали риска от инсулт. Следващите точки описват начина, по който може да изглежда:

 • Здравословен, балансиран хранителен режим: Пресни плодове и зеленчуци всеки ден, както и балансирано количество минерали и диетични фибри, предлагат естествена защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Ако Ви е поставена диагноза  за повишено ниво на холестерол, фокусирайте се върху намаляването му. Избягвайте всякакви храни, съдържащи мазнини и захар, доколкото е възможно. 
 • Намалете наднорменото тегло: Здравословен хранителен режим ще Ви помогне да намалите теглото си и да предотвратите инсулт.
 • Избягвайте стреса: Намаляването на нивата на стрес означава намаляване на риска от сърдечен инфаркт с до 60%
 • Правете физически упражнения и спортувайте: Достатъчната физическа активност на чист въздух и редовният режим на упражнения също помагат за предотвратяване на инсулт. Спортовете за издръжливост като ходене, туризъм, колоездене или плуване са идеални. Най-добре е да тренирате често за кратки периоди от време, напр. 30 минути на ден, пет пъти седмично.
 • Не пушете: Спрете да пушите, ако сте пушач, тъй като консумацията на никотин увеличава риска от инсулт. Вредните и канцерогенни вещества като катран, олово или въглероден окис ще стресират кръвоносните Ви съдове, ще стеснят артериите Ви и по този начин ще намалят кръвообращението. Отнема пет години след отказването, за да може рискът от инсулт за пушач да достигне риска за непушач.
 • Намалете употребата на алкохол: Рискът от инсулт се увеличава, започвайки от около 20 грама алкохол на ден за жените и от около 40 грама алкохол за мъжете. Това съответства на около 0,5 литра бира или 0,25 литра вино. Това не означава, че трябва изобщо да не консумирате алкохол. Прекомерната консумация на алкохол обаче е вредна и всяка допълнителна чашаувеличава риска.

В допълнение към тези мерки се препоръчват редовни прегледи от личния лекар. Потърсете лекарска помощ, особено ако Вашето семейство е с анамнеза за високо кръвно налягане или диабет.

Научете и за признаците, които могат да предшестват инсулт.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Научете повече

Аспирин ултра на масата с чаша вода