Болка във врата: Не е за подценяване

Работата на компютър, пътуванията с кола, дългите вечери пред телевизора означават, че прекарваме голяма част от времето си седнали. Това е причината за напрежение и болка, които автоматично водят до намаляваща болката защитна позиция, което от своя страна поставя началото на порочен кръг. Тази поза често дори усилва напрежението на врата и причинява нарастваща болка. Други причини също могат да доведат до болка във врата или да я влошат.

Причините за болка във врата накратко

Различни фактори могат да имат отрицателно въздействие върху врата и гърба. Най-често срещаните причини включват:

 • Напрежение в мускулите
 • Наранявания
 • Възпаления или ревматични заболявания
 • Блокиран гръбначен стълб
 • Дископатия
 • Остеопороза (загубата на костна маса)

Причините за болки във врата невинаги се появяват внезапно. Възможно е болката да персистира незабелязано известно време. При тези случаи е достатъчно едно единствено грешно движение или хладно течение, което да накара болката внезапно да се прояви.

Съществуват и множество други причини, поради които симптомите могат да се проявят.

 • Неправилно повдигане на товари
 • Погрешно движение, напр. по време на спорт
 • Разтягания, напрежение или неправилна позиция по време на сън.

Това са причините, които обикновено карат силната болка да се прояви.

Съвременният начин на живот като причина за болката във врата

В днешно време много хора страдат от болка във врата или гърба. Съвременният начин на живот директно допринася за това. За разлика от предишните поколения, съвременният човек като цяло почти не се движи. Няма да имаме здрава мускулатура без достатъчно движение. Следователно слабите мускули не са в състояние достатъчно да поддържат и отнемат от тежестта на гръбначния стълб, което води до болки в гърба. Първоначално се проявяват под формата на напрежение във врата, което може да прерасне в силни болки. Това е сигнал, който не трябва да пренебрегвате.

В допълнение към липсата на упражнения, повечето хора страдат от физическо натоварване само на едната страна и лоша поза. Например, седенето с часове на работното място, извършването на работа в неергономична среда на екрана или взирането в мобилните ни телефони („изкривяване на врата заради мобилния телефон“) също може да причини напрежение във врата и други симптоми.

Продължителното стоене в неправилна поза или едностранният стрес могат да доведат до притискане на нерв в областта на врата, рамото или гърба. Често се появява като силна болка в гърба, напрежение в мускулите или изтръпване.

Икона за информация

Съвет: Болката във врата често ни кара да заемаме намаляваща болката позиция, което в крайна сметка усилва болката. Аспирин® може да Ви помогне да облекчите болката и да предотврати заемането на тази позиция.

Болките във врата като причина за главоболие

Напрегнатите мускули на врата често предизвикват болка, която може да се разпространи към раменете. Болезнено може да стане всяко движение на главата и врата. Наличието на такова напрежение на мускулите на врата може да доведе до допълнителни проблеми. Главоболието, причинено от болки във врата, обикновено се нарича тензионно главоболие.

Болката във врата може да бъде и симптом, съпътстващ мигрената. Има вероятност и за проблеми с кръвообращението и болки в ръцете. Понякога болката във врата е толкова силна, че причинява гадене или повръщане.

Болка във врата като съпътстващ симптом на заболяване

Невинаги напрежението в мускулите е причината за болки във врата или гърба. Болката във врата може да се появи и като симптом на ревматични заболявания или инфекции в областта на главата и врата. В допълнение към силно изразените симптоми, високата температура, сковаността, както и ограничената подвижност на главата, са често срещани в тези случаи.

Остеопорозата (костна атрофия) или възпалението на междупрешленните дискове и прешлените, също може да има като съпътстващ симптом болки във врата. За пореден път обаче болката във врата е само един от симптомите. Възпалението на прешлените, например, често е придружено от висока температура, главоболие или умора.

 

Стрес

Това е една от основните причини за напрежението

Топлина

Топлината отстранява блокажите в комбинация с масажи

Болкоуспокояващи

Те предлагат облекчение и освобождаване от заетата поза

Превенция

Обръщайте внимание на позата си, когато сте в седнало положение

 

Жена полегнала с болки в гърба

Психическият стрес като причина за болката във врата

Психическият стрес често се пренебрегва като потенциална причина за болки във врата. Например, лошата работна атмосфера, тревожността на работното място или стресът могат да доведат до проблеми с гърба. Организмът ни отделя адреналин, когато е подложен на стрес. Този механизъм подготвя мускулите за битка. В тези случаи огромното мускулно натоварване естествено отново ще намали нивото на адреналина. Тъй като днес вече не използваме напълно тази сила, адреналинът ще остане в тялото, където ще стане причина за напрежение и други симптоми.

Иконка за въпроси

Шийните ни прешлени имат отговорна задача. Заедно със заобикалящите ги мускули, те поемат тежестта на главата ни, която в края на краищата тежи около пет до шест килограма.

Как да се справите с болката във врата?

Преди да започне лечението или терапията на болката във врата, причината за нея трябва да бъде установена. Дископатията, например, не може да се лекува със затопляне или болкоуспокояващи. В този случай компетентни са единствено лекарите. Възможно е да се наложат дори и хирургични интервенции.

Заболяване или нараняване почти никога не са причина за болката във врата. Повишаването или намаляването на интензивността на болката се влияе предимно от начина на живот в повечето случаи. В тази насока следва да бъдат насочени и мерките за овладяване на симптомите.

 • Правете повече упражнения. Хората, които прекарват много време в седнало положение на работа, са особено склонни да забравят за това. Спортът е нещо повече от развлекателна дейност. Освен това има дългосрочен положителен ефект върху Вашето здраве.
 • Осигурете ергономична поза. Това отново се отнася по-конкретно за хората, които са в седнало положение по време на работа. Друга рискова група са тези, които прекарват голяма част от свободното си време, седнали на компютрите си.
 • Много симптоми в областта на врата се появяват при сън в неблагоприятна позиция през нощта. Възглавницата може да е прекалено твърда или матракът твърде мек. Шийните прешлени на гръбначния стълб не трябва да остават в неудобно положение през нощта. Консултирайте се по въпроса в съответните специализирани магазини.
 • Научете се да си почивате. Намалете стреса, който е основният фактор за болка във врата и тензионно главоболие. Това изисква промени в начина на живот. Помислете какво може да промените в ежедневието си, за да си почивате.

Мерки, които да бъдат предприети срещу острата болка във врата

 • Острата болка във врата се лекува най-добре със затопляне. Възглавница с черешови костилки, вана или струя топла вода от душа могат да подействат добре.
 • Масаж на раменете до врата освобождава блокажите и отпуска напрегнатите мускули.
 • Можете също да приемате болкоуспокояващи, като таблетка Аспирин® Ултра, с активната съставка ацетилсалицилова киселина. Облекчаващата болката поза се избягва по-лесно, а упражненията или противодействията са по-малко неприятни, когато болката се облекчи.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода