Типичната настинка: Продължителност, развитие и лечение

Всеки понякога страда от настинка (грипоподобна инфекция). На някои хора това им се случва дори по няколко пъти в годината. Вижте по-долу прегледа на типичното развитие и продължителност на настинката и характерните оплаквания от настинка и научете какво можете да направите за това.

Кашлицата, хремата и възпаленото гърло са типични симптоми на настинка

Настинката обикновено се причинява от вируси. Известни са над 200 различни вида от тях. Всички те се различават по специфичните си характеристики, но всички причиняват подобни симптоми. Голямото разнообразие от вируси означава, че нашата имунна система не е в състояние да изгради постоянна защита срещу настинката: Всъщност човек може да се зарази със следващия вирус веднага след като е прекарал една настинка, което веднага ще предизвика симптоми на настинка.

Типичните симптоми на настинката са:

 • Назални секрети, първоначално обикновено доста втечнени, а по-късно вискозни
 • Отекъл нос
 • Възпалено гърло
 • Главоболие и болки в крайниците
 • Кашлица
 • Умора и изтощение

В допълнение към това, в хода на настинката телесната температура  може да се повиши или да се стигне до треска (от 38 градуса по Целзий и повече).

Предимства на Аспирин® Комплекс

Икона болки и висока температура

Намалява симптомите на настинката - болка и висока температура

Екона ръка и часовник

Бърз ефект, благодарение на разтворимата форма на приложение

Икона 6 часа

Ефективен до 6 часа

Икона стомах

Понася се добре

Икона приятен вкус

С вкус на мента и евкалипт

Продължителност и развитие на настинката

Колко време продължава настинката? Това е въпрос, който задават повечето засегнати хора, когато се разболеят. Наистина не искаме нищо повече от това отново бързо да сме здрави. Трябва да имаме малко търпение: Грипоподобната инфекция обикновено не продължава повече от десет дни. Една поговорка гласи: „Настинката идва три дни, три дни стои и три дни си отива.“ Това всъщност е съвсем вярно. Това наистина отговаря приблизително на типичното развитие на настинката.

Настинката обикновено се причинява от контакт със съответните вируси на настинката. Лигавицата в областта на носа и гърлото се заразява няколко часа до няколко дни преди появата на първите симптоми на настинката. Организмът не се предава без бой: По време на първоначалния инкубационен период (фазата между инфектирането и появата на симптомите), имунната защита на организма все още се опитва да предотврати инвазията на настинката. Само когато това не е успешно, ще се развие грипоподобна инфекция.

Когато усетим първите симптоми на настинката, имунната система вече работи с пълна сила. Обикновено пристъпите на кихане, сърбеж в носа и раздразнено гърло, са първите прояви на настинката.

  Фаза 1: Инкубационният период е последван от сърбеж и парене в носа. Пристъпи на кихане и дразнене в гърлото. Пациентите започват да се усещат настинали и да се чувстват зле, уморени или отпаднали.

  Фаза 2: Настинката е достигнала своя връх. Това води първо до хрема: От носа изтича секрет. Вече е необходимо през цялото време да държите кърпичка под ръка. Може да се стигне до възпалено гърло. Пациентите се чувстват зле и отпаднали. Назалният секрет започва да се сгъстява и носната лигавица започва да се подува. Носът се запушва все по-често, предизвиквайки проблеми с обонянието и вкуса.

  Фаза 3: Настинката бавно се оттегля, тъй като имунната система успешно се е преборила с вирусите. Главата се прояснява, подуването на носната лигавица намалява и възпалението в гърлото се подобрява. След като симптомите на настинка се подобрят, много хора се връщат към обичайния си начин на живот. Въпреки това е важно да продължите да се грижите за себе си дори в по-късните етапи или по време на по-продължителни настинки. Само това ще позволи настинката да бъде излекувана изцяло и да не се проточи.

  Настинката често е придружавана от кашлица по време на цялото ѝ времетраене: Кашлицата може да се появи в самото начало на грипоподобна инфекция и може да продължи известно време след изчезването на другите симптоми на настинката. Кашлицата обикновено започва като суха кашлица в началото на настинката, преди да се превърне в персистираща кашлица и в крайна сметка да се върне към суха кашлица, докато се излекува.

  Колко време всъщност отнема настинката - от инфектирането до пълното отминаване на всички симптоми - зависи не само от вида на патогена, но и по същество от състоянието на имунната система и физическата почивка по време на боледуването.

  Въздушно-капкова инфекция и други: Как настивате?

  Настинката със сигурност е заразна - и по-специално през хладните есенни и зимни месеци, в студеното време вирусите улесняват това. Тогава имунната система на повечето хора е отслабена и въздушно-капковите инфекции улесняват патогените при намирането на нови жертви.

  Все пак, как точно настивате? Колко дълго може да заразите някого?

  Мъж който кашля

  Пътища за предаване на настинката: Въздушно-капкова инфекция и контактна инфекция

  След като патогените достигнат лигавицата в носа и гърлото, те се разпространяват в горните дихателни пътища, за да препрограмират всички засегнати клетки, така че те също да произвеждат съответните вируси. Това не остава незабелязано за дълго време. Инфектирането с настинка ще активира имунната система на тялото, която след това ще впрегне всичките си усилия в борбата с микробите. Тази вътрешна битка, външно се изразява чрез типичните симптоми на настинка:

  • Възпалено гърло и пресипналост
  • Кашлица
  • Хрема
  • Главоболие
  • Умора
  • Лека температура

  При възрастни това се случва средно по четири пъти годишно. Като начало - как причиняващите настинка вируси стигат до лигавицата ни? Двете ключови условия при заразяване с настинка са въздушно-капково заразяване и контактна инфекция. 

  Въздушно-капкова инфекция: Патогените използват малкия си размер и незначително тегло за това: Те са достатъчно малки, за да напуснат дихателните пътища, капсуловани в капчици слюнка. Всеки път, когато болен човек кашля, киха или говори, вирусите се разпространят във въздуха заедно с влагата, за да бъдат вдишани от другите.

  Контактна инфекция: Допирът играе роля при този тип предаване: Естествено, кашлицата и кихането оставят микроби по ръцете на пациента. При докосването на всякакви предмети или други хора, те предават тези микроби чрез контакта. Особено често мобилните телефони, компютърните клавиатури, дръжките на вратите и подобни предмети стават преносители на вирусите по този начин.

  Знаете ли, че?

  Вирусите на настинката могат да оцелеят изненадващо дълги периоди върху различните предмети. Няколко примера: Вирусите могат лесно да оцелеят два дни и половина върху клавиатура на лаптоп или телефонна слушалка. Те издържат дори до три дни върху дланите или дръжките в автобуси и влакове.

  Правилната профилактика срещу настинка

  Всяка настинка е неприятно преживяване. На първо място, много по-добре е да не позволявате това да се случи, като предотвратите настиването. По-специално през студения сезон, заразяването става бързо и човек се разболява - важното тук е превенцията!

  Не всеки контакт с патогените непременно ще доведе до инфекция.

  Можете да предприемете някои превантивни мерки, за да поддържате риска от предаване на настинката най-нисък: Това включва правилна хигиена, укрепване на имунната система и грижа за лигавицата.

  Научете повече за това как да предотвратите настинката.

   Можете да предотвратите разпространението на микроби чрез отговорно поведение по отношение на хигиената. Такива хигиенни мерки включват:

   • Често и старателно измиване на ръцете със сапун
   • Избягвайте да се ръкувате доколкото е възможно, особено през типичните периоди на настинка.
   • Докосвайте възможно най-малко предмети, които често са докосвани и от други (напр. дръжките в обществения транспорт)

   Силната имунна система е в основата на профилактиката на настинката. В идеалния случай, тя елиминира вирусите преди да възникне инфекцията. Освен балансирано и здравословно хранене с много витамини, следните мерки могат да имат положителен ефект върху имунната реакция:

   • Обогатете ежедневието си с по-често прилагане на редуващи се душове
   • Наслаждавайте се редовно на сауна
   • Спортувайте на чист въздух, упражнявайте спортове с по-сериозни физически натоварвания като ходене или колоездене

   В същото време е важно да не прекалявате. Спете повече. Вашето тяло има по-голяма нужда от почивка през студения сезон. Седем до осем часа сън на нощ се считат за идеални. Също така избягвайте стреса, доколкото можете. Това подлага на натоварване защитата Ви. Релаксиращи упражнения като йога или автогенен тренинг могат да бъдат полезни, както и добрата книга.

   По-специално студеният сезон често идва с неприятни температури навън и отопление в повечето апартаменти. Сухият въздух, вследствие на отоплението, обаче е вреден за лигавицата. Изсушава я и я прави по-малко устойчива на вирусите на настинката. Следният съвет може да помогне срещу това и да допринесе за предотвратяване на настинката:

   • Осигурете приятен климат в стаята, като поставите съд с вода върху радиатора.
   • Пийте повече течности - това също поддържа лигавицата влажна. Препоръчително е да приемате най-малко два литра вода или неподсладен чай на ден.
   • Полагайте редовно грижи за носната си лигавица чрез спрей с морска вода.
   • Електронните овлажнители за въздух са често срещана алтернатива на съдовете с вода върху радиатора.
   • Проветрявайте стаите по няколко минути всеки ден. Това се нарича интермитентна вентилация и също ще подобри климата в стаята.

   Проветрявайте стаите по няколко минути всеки ден. Това се нарича интермитентна вентилация и също така ще подобри климата в стаята.

   Намаляване на продължителността: Как да лекуваме симптомите на настинката?

   Преди всичко: След като вече е възникнала, е трудно да се повлияе на продължителността или тежестта на настинката. Лечението на симптомите е важно, тъй като подобрява личното самочувствие и може да предотврати последващи заболявания като синузит.

   Често е трудно да си починете от професионалното и личното ежедневие, за да останете в леглото при болка и повишена температура поради настинка. Често отнема известно време, преди домашните средства да помогнат срещу симптомите. Лекарство, отпускано без рецепта е добра алтернатива, за да Ви върне на линия в случай на настинка.

   Лекарствата, които намаляват отока и болката, са идеални за лечение на настинка. Аспирин® Комплекс има само две активни съставки и бързо ще облекчи симптомите, които се появяват едновременно по време на пиковия период на настинката, като запушен нос, възпалено гърло, главоболие и болки в крайниците, както и повишена температура.

   Жена лежи и пие чай

   Какво лекарство ще осигури бързо облекчение при настинка?

   Хората, които страдат от настинка, обикновено могат да избират между комбинирани или единични препарати, за да облекчат симптомите си. Последните са например назални спрейове, сироп за кашлица или таблетки срещу възпалено гърло.

   Всъщност пациентите често страдат едновременно от няколко симптома на настинка. Грипоподобната инфекция обикновено започва с възпалено гърло. Хремата, главоболието и болките в крайниците обикновено се появяват в рамките на един ден. Сухата кашлица може да се появи и в ранните, и в късните стадии на настинка. Често, след като всички други симптоми вече са отстъпили, пациентите все още кашлят. В някои случаи също се развива висока температура в хода на настинката.

   Ето защо комбинираните препарати са добро решение. Тези лекарства срещу настинката се борят срещу множество симптоми едновременно и предлагат бързо облекчение. Това ги прави идеални за хора, които не могат да си позволят или не желаят да си вземат почивка от професионалния и семеен живот. В тези случаи, те също не трябва да приемат множество лекарства, което представлява риск за самите тях.

   Икона спринцофка
   Какво ще кажете за ваксинациите?

   Какво ще кажете за ваксинациите?

   Да се отървете бързо от настинката и да предпочетете превантивната ваксинация пред лекарствата? За съжаление, при настинка това не е възможно. Няма ваксина срещу над 200 вируса, които могат да причинят настинка. Ваксинацията срещу грип предпазва само от грипни вируси, т.е. от инфекция с грипни вируси. Тя няма ефект срещу вирусите на настинката.

   На въпроса кои лекарства могат да помогнат бързо при настинка, отговорът зависи предимно от съдържащите се активни съставки. Те трябва да са противовъзпалителни и облекчаващи болката:

   • Ацетилсалициловата киселина е аналгетик, антипиретик, има противовъзпалителни свойства и се е доказала като активна съставка в различни лекарства, повлияващи няколко симптома на настинка. Тези лекарства включват Аспирин® C и Аспирин® Комплекс.
   • Аспирин® C съдържа допълнително аскорбинова киселина (витамин С). Ако болката е по-силна (в диапазона на лека до умерена болка), пациентите, страдащи от настинка, могат да използват Аспирин® C Форте.
   • Аспирин® Комплекс съдържа не само ацетилсалицилова киселина, но и псевдоефедринов хидрохлорид. Тази активна съставка се използва в средства за лечение на настинка и хрема. Тя свива съдовете и намалява отока в лигавицата на носа и околоносните синуси. Това улеснява изтичането на носния секрет. В комбинация това изчиства запушения нос.

   Най-добрите домашни средства срещу настинка

   В допълнение към изпитаните ефективни лекарства, съществуват редица домашни средства, които имат положително влияние върху развитието на настинката и които могат да смекчат симптомите.

    

   Гореща вана/душ

   Това може да помогне по-специално в ранните етапи на настинка, когато нямате температура

   Приемане на достатъчно количество течности

   При настинка, тялото има по-голяма нужда от течности

   Инхалация с пара

   Има приятен ефект и овлажнява раздразнената лигавица

   Студени и топли кърпи

   Може да намалят температурата, болките в гърлото или кашлицата

    

   Жена в легло с чаша

    Когато инфекцията едва е започнала да се проявява и преди да се развие висока температура, горещата вана е добро домашно средство срещу настинката. То има множество положителни ефекти:

    • Топлината леко увеличава телесната температура, което от своя страна обикновено повишава имунната защита и я подкрепя в борбата срещу настинката.
    • Добавките за вана със съдържание на ментол или евкалиптово масло имат приятен ефект върху лигавицата, подобно на инхалацията с пара.
    • Циркулацията на кръвообращението в мускулите в горещата вода се подобрява и те се отпускат, което приятно облекчава болката в крайниците.
    • СЪВЕТ: Температурата на водата за ваната не трябва да надвишава 39 градуса, за да се избегне натоварването на кръвообращението при къпане.

    Отпускането във ваната за 10 до 20 минути не е проблем. След това станете бавно, за да избегнете появата на световъртеж. Най-добре е да излезете от ваната точно преди да легнете във Вашето пухкаво легло - като вземете бутилка с топла вода, ако искате.

    Hausmittel gegen Erkältung

    Съвет: Ако нямате вана, можете да използвате вана за крака като домашно средство срещу настинка. За целта поставете двата крака във вода с температура около 35 градуса. Добавяйте гореща вода през следващите десет минути, докато температурата на водата достигне около 41 градуса. Изчакайте още пет минути, след това извадете краката си от водата, изсушете ги добре и обуйте топли чорапи. Това помага за намаляване на симптомите на настинка.

    Здравото тяло се нуждае от литър и половина до два литра течности на ден. Настинката обаче често увеличава нуждата от течности в организма. Има няколко причини за това:

    • Инфекцията с повишена температура кара тялото да се изпотява. Това трябва да бъде компенсирано.
    • Лигавицата в носа и гърлото трябва да се поддържа влажна, за да подпомогне вътрешното ѝ прочистване и да втечни секретите.
    • Пиенето на течности също помага да се компенсират течностите, загубени от хремата.

    За необходимостта от приемане на течности се прилага следното основно правило: На всеки градус телесна температура над 37 градуса по Целзий, трябва да се изпие допълнително половин литър течност. Водата, неподсладеният чай и сироп, смесен с много вода, са най-добрите домашни средства срещу настинка.
    Горещият чай от липа или чай от бъз също стимулира изпотяването и помага за понижаване на температурата и по този начин лекува настинката.
     

    Инхалацията с гореща пара има приятен ефект срещу настинката, тъй като овлажнява раздразнената лигавица. Това е важно, наред с други неща, за втечняването на сгъстената слуз. След като носът отново се изчисти, главоболието, свързано с настинката, често се подобрява значително. Инхалацията може да стане по-ефективна чрез поставяне на различни добавки във водата:

    • Лайка
    • Евкалиптово масло
    • Масло от клек

    Лайката намалява възпалението и има антибактериален ефект, докато етеричните масла от евкалипт и клек се считат за отхрачващи. Можете да прилагате до три инхалационни процедури от по пет до десет минути на ден срещу настинка.

    Забележка: За децата не трябва да се добавят никакви етерични масла при инхалацията с пара, тъй като те само допълнително дразнят лигавицата. По същата причина те не са подходящи за хора, страдащи от астма.

    В допълнение към загряването, течностите и инхалациите, пациентите могат да използват и изпитана мярка от бабината торба с хитринки за лечение на настинката си: обвиване с кърпи. Обвиването с топли и студени кърпи помага ефективно да се намалят типичните симптоми на настинка, като повишена температура, възпалено гърло или кашлица.

    Как се прилага правилно обвиването с кърпи?  
    Обвиването със студени кърпи е правилния избор срещу висока температура. За да използвате ефекта им, потопете две памучни кърпи в хладка (не твърде студена!) вода и ги увийте около прасците. Покрийте отгоре със суха кърпа. Ако искате да използвате охлаждащия ефект и при възпалено гърло, увийте кърпата около врата си.

    Обвиването с топли кърпи се използва срещу болки в гърлото и кашлица - в зависимост от личните предпочитания. Намокрете памучни кърпи с топла вода или ги напълнете със загрени картофи и ги поставете около гърлото или върху гърдите си. И двата вида кърпи (хладни и топли) трябва да останат върху кожата, докато не приемат телесната температура.

    Подсилваща храна срещу настинката

    Можете да подкрепите битката си срещу настинката чрез изпитани домашни лекарства с Вашата диета. Ежедневният прием на храна и балансираното снабдяване с хранителни вещества могат да помогнат за по-бързото възстановяване. Много хора имат добър опит със следните храни:

    • Лют пипер, джинджифил и др.: Лютивата храна загрява устата и гърлото, стимулирайки кръвообръщението и позволявайки на имунната система да се бори по-добре с вирусите на настинката.
    • Чай от лайка или градински чай: Много хора се кълнат в ползата от гаргара с такъв чай срещу възпалено гърло.
    • Горещ пилешки бульон: Загрява отвътре и има противовъзпалително и деконгестантно действие върху лигавицата, благодарение на съдържащите се в него протеини.
    • Пчелен мед: Твърди се, че пчелният мед има антибактериален ефект. Много хора се надяват да предотвратят допълнителна бактериална инфекция чрез него. Освен това успокоява лигавицата на устата и гърлото.

    Ако не искате да разчитате само на домашни лекарства, можете допълнително да вземете някакво лекарство срещу настинка от аптеката. То има предимството, че обикновено надеждно намалява симптомите и позволява на пациентите по-бързо да се почувстват отново добре.

    Какво друго мога да направя, за да се отърва бързо от настинката?

    Има редица неща, които можете да направите в допълнение към приемането на лекарства, за да се излекувате бързо от настинката. За пълното възстановяване, тялото Ви трябва да си почива възможно най-много. В противен случай съществува риск от проточване на инфекцията.

    • Избягването на стрес и достатъчният сън поддържат имунната система и дават на тялото Ви сили да се бори с настинката. Опитайте се да спите поне седем до осем часа на вечер.
    • Осигурете си лека и здравословна храна с витамини, за да поддържате организма си. Пресни плодове, цитрусови плодове или силен пилешки бульон помагат на тялото Ви отвътре.
    • Ако нямате температура, лечебната вана може да бъде много приятно средство срещу настинка. Поддържайте температурата на водата в рамките на приятното, за да избегнете излишно натоварване на тялото си.
    • Избягвайте контакт с множество хора и спазвайте известните правила за хигиена.

    Ако симптомите Ви не се подобрят най-много след седмица или ако се влошат, потърсете медицинска помощ.

    Икона глава с въпросителна
    Знаете ли, че антибиотиците не са подходящи като лекарство срещу настинка?

    Антибиотиците обикновено не са подходящи за лечение на настинка. Антибиотиците са неефективни срещу вирусите, които причиняват настинка. Те въздействат само на бактерии, които от своя страна могат да причинят много заболявания.

    Колко дълго можете да заразявате други хора с настинка?

    Времето, през което може да се предаде настинка, е различно за всеки отделен случай, наред с други неща, въз основа на тежестта на симптомите, които има пациента. Като цяло може да се каже, че пациентът разпространява зараза от момента, в който се появят симптомите на настинка. Това обикновено започва на втория ден след предаването на патогените. Когато симптомите на заболяването отново намалеят след няколко дни, рискът от предаване на инфекция също спада. Най-висок е около един или два дни след появата на първите симптоми.

    Заразно ли е целуването по време на настинка?

    Целувките може да са най-спорния фактор за инфекция при настинка. Могат ли хората да си предават настинка, когато се целуват? Отговорът е: и да, и не. Ако пациентът успее да държи устата си затворена при целувка и да не докосва носа си до здравия нос на партньора си, като същевременно държи ръцете си - най-вероятно замърсени, далеч от другия, рискът от инфекция е сравнително нисък. Във всички други случаи, за съжаление, е възможна и инфекция с настинка от целувка - въпреки че като цяло целуването е добро за имунната система.

    Продължителна настинка: Когато вирусите се разпространяват

    "Но това е просто настинка!" - Така разсъждават повечето хора, когато носът им тече и имат главоболие. Настинката е едно от най-честите при човека заболявания. Въпреки това, да ходиш в офиса с грипоподобна инфекция, или дори да спортуваш е лоша идея. Това е така, защото настинката може да се проточи. Една обикновена настинка, която не е излекувана правилно, може да има дългосрочни последици.

     Хрема, кашлица, възпалено гърло - всички са добре запознати с типичните симптоми на настинката. Всъщност не са толкова лоши и ще отминат след около седмица. Затова едва ли е изненадващо, че мнозина ходят на работа или продължават да спортуват когато имат настинка. Все пак това добра идея ли е? Всъщност не. Неправилното лекуване на настинка означава риск тя да се проточи. Това означава, че симптомите ще продължат по-дълго. Патогените също могат да се разпространят по-дълбоко в тялото и да причинят усложнения. Ето защо, следете за необичайни симптоми: Винаги посещавайте лекар, ако развиете висока температура (над 39 градуса), постоянна силна болка в гърлото и болки в ушите и ако състоянието не се подобри в рамките на около 1-2 седмици!

     Продължителната настинка на първо място означава, че защитните сили на организма не са успели да се преборят с вирусите на настинката в носа и гърлото. След това могат да продължат да се разпространяват микроби, причинявайки различни вторични заболявания, като:

     • Бронхит: Ако патогените преминат в долните дихателни пътища при по-нататъшния ход (напр. бронхиалните тръби), те могат да причинят възпаление там. В допълнение към симптомите на настинка, продуктивната кашлица (с отделяне на храчки) е типична за това.
     • Синузит: По време на продължителна настинка, микробите също могат да намерят своя път в синусите.
     • Свързващите канали между носа и параназалните синуси се подуват. Кухините вече не се вентилират достатъчно и се събира секрет. Последвалата инфекция води, наред с други неща, до запушен нос и тежест в областта на челото, челюстта и носа, които се влошават при навеждане.
     • Тонзилит: Тонзилитът може да бъде и следствие от упорита настинка, от която се разпространяват вирусите. Болестта става очевидна от симптоми като зачервени, подути сливици и силно затруднено преглъщане.
     • Суперинфекция: Продължителната настинка може да доведе и до това, което се нарича суперинфекция. Това се случва, когато имунната система вече е отслабена от съществуващо заболяване, така че бактериалната инфекция може да последва вирусната.

     Sollte sich die Erkältung auch nach ca. 1-2 Wochen nicht verbessern oder sich gar verschlimmern, suchen Sie einen Arzt auf. Er wird genaue Untersuchungen durchführen und eine entsprechende Behandlung einleiten. 

     Най-важното в случай на продължителна настинка е: Почивка. Погрижете се за себе си и дайте на тялото си времето, необходимо, за да се възстанови. Не спортувайте и избягвайте други физически усилия. Отидете на работа само ако се чувствате наистина добре - Няма да направите нищо добро за себе си или за колегите си, ако се явите на работа с хрема и силно главоболие.

     Също така използвайте ефективни лекарства от аптеката, за да облекчите симптомите и да подпомогнете излекуването на тялото си:
     Аспирин® Комплекс помага срещу симптоми, свързани с настинката, като запушен нос, болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците и срещу висока температура. Съставен от две високоефективни активни субстанции, той намалява болката, потиска възпалението и намалява отока на носната лигавица - за да Ви позволи отново да дишате свободно.

     Моля, имайте предвид: Може да се чувствате по-добре, но рискът от продължаване на настинката е преминал, едва когато симптомите отшумят изцяло. 

     Настинките не са приоритет само на студения сезон. Вирусите на настинката, които могат да Ви засегнат, са около Вас и през лятото.

     Преглед на продуктите Аспирин®

     Аспирин®Ултра, Аспирин®Комплекс или Аспирин® С? Кой е правилният продукт за мен?

     Аспирин Ултра с чаша вода

     Настинка през лятото: Какво да правим при летен грип?

     Повечето хора считат лятото за най-добрия сезон от всички: Слънцето грее до късно и има много неща, които можете да правите на открито. Това прави още по-неприятно оставането в леглото с летния грип, докато животът навън кипи. Научете тук как се стига до настинки през лятото и какво може да Ви помогне в този случай.

      Летният грип всъщност не е грип, а грипоподобна инфекция.

      Разликата: Грипът се причинява от специфични грипни вируси. Те се разпространяват най-вече през студените месеци и често причиняват тежки симптоми като висока температура, главоболие и силна отпадналост. Настинка или грипоподобна инфекция се причинява от различни видове вируси. Много от тях са рино- или коронавируси. Симптомите обикновено не са толкова тежки и трайни като тези при грип. Симптомите на летния грип обикновено се причиняват от coxsackie или echo вируси от семейството на ентеровирусите. Те се предават чрез допир или въздушно-капкова инфекция.

      Типичните симптоми на летния грип са:

      • Течащ нос, последван от запушен нос
      • Кашлица
      • Възпалено гърло
      • Главоболие и болки в крайниците
      • Повишена температура или треска, евентуално с втрисане
      • Физическо неразположение

      Както всяка друга настинка, летният грип трае между една и две седмици.

       

      Имунната система трябва да бъде особено силна през лятото. Повечето хора често са на чист въздух и ядат много пресни плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамини.

      Въпреки това има някои фактори, които отслабват имунната система и през лятото: Честите метеорологични промени, редуването на високи и ниски температури, климатикът е настроен на ниски стойности, течението, дългите слънчеви бани или изтощителните физически дейности при високи температури могат да го натоварят. Когато вирусите се срещнат с отслабени защитни сили, те могат лесно да навлязат в тялото и да причинят инфекция.

      Със сигурност ще дойде следващото лято - а заедно с това идва и още една възможност за лятна грипна вълна през следващия сезон.

      Въпреки че може да е трудно, при летен грип лекувайте тялото си с няколко дни почивка в леглото. Тялото се нуждае от енергия, за да се бори успешно с микробите. Най-добрият начин да му я осигурите е да си починете.

      Съвети как да избегнете летния грип:

      • Не се излагайте на прекалено много слънце, тъй като това може да отслаби имунната Ви система
      • Не настройвайте климатика на твърде ниски температури. 21°C е достатъчно.
      • Пийте много течности. Най-добре вода или неподсладен чай. Можете да оставите чая да се охлади, ако предпочитате.
      • Поддържайте лигавицата си влажна. Можете да увеличите влажността на въздуха, като поставите съдове с вода в стаята. Назалните душове с физиологичен разтвор или инхалации също стимулират кръвоснабдяването на лигавицата.
      • Яжте много витамини. Сезонните плодове и зеленчуци са идеални и трябва да се приемат няколко пъти на ден.
      • Правете редовно физически упражнения, за да поддържате форма и да укрепите имунната си система.

      Симптомите на настинка също могат да бъдат облекчени със специални лекарства. Това ще Ви накара по-бързо да се почувствате отново добре и ще предотвратите настинката да развали цялото Ви лято, или още по-лошо: Вашата почивка. Подходящи са комбинирани препарати като Аспирин® C или Аспирин® Комплекс. Те съдържат болкоуспокояваща и понижаваща температурата активна съставка ацетилсалицилова киселина, намаляваща главоболието, болките в крайниците и болките в гърлото, както и високата температура, с някои добавени противовъзпалителни свойства. Ефервесцентната таблетка Аспирин® C с добавен витамин С. Аспирин®Комплекс съдържа псевдоефедринов хидрохлорид, който намалява отока в носната лигавица и параназалните синуси. Това позволява секрецията от носа да се оттича по-добре и отпушва носа.

      Подобно на есента и зимата, важно е да укрепите имунната си система. Това се прави най-добре чрез балансирано хранене и редовни упражнения. Избягвайте дългите слънчеви бани и се уверете, че не сте се преохладили след плуване. Затова сменяйте бързо мокрите си бански. Климатикът и течението допълнително отслабват имунната система. Мийте ръцете си често и интензивно, за да избегнете контакт с вирусите на настинката. Това ще Ви поддържа в състояние да се преборите със следващия летен грип!