Остра болка и видове болка

Тъй като болката е предупредителен сигнал на тялото, не трябва да пренебрегвате различните видове болка като главоболие, болки в гърба или мигрена. Разгледайте информацията по-долу за най-често срещаните видове болка и най-често срещаните болкоуспокояващи.

Болка - но защо?

Болката е жизненоважна за нашето здраве. Само когато тялото ни сигнализира чрез болка, когато нещо не е наред, ние можем да предприемем действия за лекуване или избягване на причинителя. Например, ако можем да сложим ръката си върху горещ котлон без да чувстваме болка, редовно ще имаме сериозни изгаряния и може да изгубим чувствителността на засегнатата ръка. Тъй като контакта с горещия котлон предизвиква остра болка, ние светкавично отдръпваме ръката си, за да предотвратим допълнителни вреди. Следователно Международната асоциация за изучаване на болката определя болката като неприятно сензорно или емоционално преживяване, което е или може да се свърже с действително или потенциално увреждане на тъканите.

Как се намалява болката в такава ситуация? Ако нервните клетки на определено място в тялото са стимулирани (напр. чрез студ, нараняване или възпаление), те предават сигнал към мозъка, основният контролен център на тялото. Той разглежда съобщението, “превежда” възприетата болка и ако е необходимо гарантира подходяща реакция. Това може да варира от спиране на настоящата дейност до бягане от причината за болката.

Кои видове болка са често срещани?

Икона главоболие

Главоболие

Икона мигрена

Мигрена

Икона болки в гърба

Болка в гърба

ИКона болии във врата

Болка във врата

Икона болки в бусколите

Болка в мускулите и ставите

  Експертите вярват, че има повече от 350 различни вида главоболие. Техните причинители могат да бъдат също толкова разнообразни. Главоболията не са предизвикани от самия мозък, а от прилежащите области, чувствителни на болка, като мозъчната ципа и кръвоносните съдове. Научете как се развива острата болка, какво я предизвиква и най-вече какво наистина помага срещу главоболието.


  НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГЛАВОБОЛИЕТО
   

  Много пациенти, страдащи от мигрена, виждат знаци предвещаващи пристъп на мигрена. Те могат да включват умора, епизоди с ненаситен апетит, нервно безпокойство, чувствителност към звуци или често прозяване. Симптомите на аура може да предшестват действителната фаза на главоболие. Това често са нарушения в зрението, замаяност или повишена чувствителност към светлина. Тук е описано какво да направите ако наближава пристъп, развитието на мигрена и обещаващи методи на лечение.


  НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА МИГРЕНАТА
   

  Болката или напрежението във врата могат да бъдат симптом на стрес или да има друга причина. Това обикновено води до главоболие или неправилна стойка, което на свой ред засяга цялата мускулно-скелетната система. Противодействието от първия момент може да помогне за превенцията на повторни проблеми. Прочетете повече за потенциалните причини за напрежението във врата и какво да направите.


  НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БОЛКИТЕ ВЪВ ВРАТА
   

  Вечният проблем с гърба: Болката в гърба наистина е станала често срещано заболяване. Повече от две трети от хората са засегнати и един на девет страда от ежедневна остра болка. Препоръчва се повишено внимание, тъй като болката в гърба не е еднаква. Научете повече за различните видове болка, които могат да възникнат в гърба, как да определите причината за тях и как да се отървете от болката.


  НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БОЛКИТЕ В ГЪРБА
   

  Тя обикновено е сигнал за претоварване и неправилно разпределение на стреса. Тялото развива болка в мускулите и ставите обикновено в резултат на претоварване на мускулно-скелетната система. Най-напред, тази болка се счита и има за цел да бъде предупреждение за намаляване на натоварването. Какво да направите, ако не можете да си вземете почивка или болката се появява без определена причина?


  НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА БОЛКИТЕ В МУСКУЛИТЕ И СТАВИТЕ
   

  Какви болкоуспокояващи да използвате?

  Ако търсите болкоуспокояващи, които можете да закупите без рецепта, изборът може да Ви затрудни. Множество различни продукти, дозировки, и марки са достъпни на пазара. Не позволявайте на множеството предназначения да Ви объркат. Ако потърсите повече информация, ще разберете, че малко на брой активни съставки се използват срещу болката. По-долу можете да намерите кратка информация за характеристиките на най-често срещаните активни съставки.

  Спортуващ мъж

  Характеристики

  Ацетилсалицилова киселина

  Парацетамол

  Ибупрофен

  Диклофенак

  Напроксен

  Аналгетик

  check
  check

   

  check
  check
  check

  Антипиретик

  check
  check
  check
  check
  check

  Противовъзпалителни

  check

  -

  check
  check
  check

  Инхибитори на тромбоцитната агрегация и съсирване

  check

  -

  -

  -

  -

  Продължителност на действието (часове)

  До 6

  До 6

  До 6

  До 6

  До 12

   

  Аспирин ® разчита на ацетилсалициловата киселина за доказания си и сигурен ефект. Научете начина на действие на Аспирин®

  Ако не сте сигурни кои болкоуспокояващи са подходящи за Вас или кой точно е източника на болката Ви, се консултирайте с Вашия лекар. Той ще Ви направи обстоен преглед и ще Ви даде конкретни насоки как да се справите със симптомите си.