Мигрена - Как да лекувате болката?

Гадене, чувствителност към светлина, агония - страдате ли от главоболие, причинено от мигрена? Вие със сигурност не сте сами: Мигрената е едно от най-честите болкови състояния. Може да се развие на всяка възраст, но обикновено за първи път се появява във възрастовия диапазон от 20 до 40 години. Какво точно представлява мигрената обаче? Кое е най-ефективното лечение на главоболие, причинено от мигрена?

Какво е мигрена?

Тъй като толкова много хора са засегнати от нея, изследванията се фокусират основно върху появата на мигрена през последните няколко десетилетия.

На първо място, нека отбележим, че точните причини за мигрената все още не са напълно сигурни. Състоянието е твърде сложно. С течение на времето учените продължават да разработват нови теории за развитието на мигрената. Въпреки това много от тези опити за обяснение бяха опровергани от по-нататъшните изследвания.

Понастоящем учените предполагат, че мигрената се причинява от периодични нарушения на регулаторите на болка в мозъка. Какво става по време на пристъп на мигрена? Фактори като наследствено предразположение влияят върху определени клетки в мозъчния ствол. Тези клетки развиват свръхчувствителност по време на пристъп на мигрена. Това невинаги може да бъде локализирано. Това може да се разпространи и в тригеминалния нерв, който преминава през голяма част от черепа в непосредствена близост до всички кръвоносни съдове в мозъка.

Ако тригеминалният нерв се раздразни при мигрена, това води до генериране на лъжливи сигнали за болка. В същото време се освобождават комуникационни субстанции, които разширяват кръвоносните съдове и причиняват възпалителни реакции, наред с другите неща. Това води до типичните симптоми на мигрена. Следователно според съвременните теории, мигрената се причинява от вродена особеност на обработката на дразнители в мозъка на засегнатото лице.

Чести странични ефекти на мигрената

Икона слънчеви очила

Чувствителност към светлина и шум

Икона гадене

Гадене/повръщане

Икона главоболие

Главоболие

Разпознаване на симптомите на мигрената

Хората, които страдат от мигрена, обикновено изпитват типичните пристъпи на болка поне веднъж месечно. Много от тях са засегнати по-често поради многото задействащи фактори: Стресът, промените във времето, колебанията в баланса на женските хормони и безброй други фактори могат да предизвикат мигрена. Това често е огромен стрес за страдащите от тях. Остър пристъп на мигрена прави пациента неспособен или едва в състояние да се грижи за ежедневието си. Симптомите обикновено са твърде тежки.

Повечето хора, страдащи от мигрена, изпитват мигрена без аура (мигрена без неврологичен дефицит). Симптомите включват:

 • Тежко или много тежко главоболие, обикновено пулсиращо или туптящо, само от едната страна на черепа
 • Гадене и/или повръщане
 • Чувствителност към звуци, светлина и миризми
 • Влошаване на симптомите при физическа активност

Около десет до петнадесет процента от пациентите с мигрена страдат от мигрена, придружена от аура (мигрена с аура), която се развива бавно в продължение на пет до 20 минути и продължава до един час. Признаците на тази форма на мигрена могат да бъдат:

 • зрителни смущения като замъглено зрение, светкавици или трептящи зигзагообразни линии
 • изтръпване, движещо се от върха на пръстите към главата
 • парализа
 • нарушения на речта
 • слабост и/или световъртеж

Действителната фаза на главоболието с типичните придружаващи симптоми настъпват след аурата.

Рецидиви и признаци на главоболие, причинено от мигрена

По-специално мигрената с аура се характеризира със симптоми, подобни на тези при инсулт. Ако не сте сигурни или симптомите се появяват внезапно или продължават много по-дълго от обикновено, незабавно се консултирайте с лекар за задълбочен преглед, за да избегнете ненужни рискове. Симптомите на мигрена ще изчезнат, но един инсулт може да причини трайно увреждане.

Повечето засегнати хора могат да разберат, че мигрената идва един или два дни предварително, чрез типични признаци, които непрекъснато повишават интензивността си. Предвестниците включват:

 • Раздразнителност
 • Умора
 • Трудно фокусиране
 • Ненаситен глад за специфични храни (които след това често се считат неправилно като причинител на пристъпа)
 • Депресивно настроение
 • Еуфория
 • Жажда
 • Храносмилателни проблеми, като запек
Жена с мигрена

Мигрената може понякога да се появи под формата на аура, която не е последвана от главоболие. В този случай пациентът страда само от типичните симптоми на мигренозната аура, но без последващо главоболие. Ако това става по-често, потърсете лекар. Те могат да определят значимостта на симптомите и да препоръчат подходящи методи за предотвратяване и лечение на мигрена.

Разпознаване на причинителите на остра мигрена

Въпреки че причините за мигрената като заболяване все още не са напълно установени, потенциалните причинители на пристъпи са добре известни. Тези фактори могат да предизвикат верижна реакция, завършваща с пулсиращо главоболие, гадене и други симптоми.

Въпреки това не всички фактори са еднакво значими за всеки пациент с мигрена. Реакциите, които хората показват към причинителите, значително варират при отделните хора. Те могат също така да се променят с течение на времето. Възможните фактори включват следното:

 • Промени в обичайния дневен ритъм (напр. ставане или лягане по различно време, твърде малко или твърде много сън или дори пропуснати хранения)
 • Колебания в хормоналния баланс (както се наблюдава, например по време на менструация)
 • Шум
 • Температурни промени или други метеорологични влияния
 • Специфични храни (напр. червено вино, някои видове сирена или банани)
 • Стрес или последващо внезапно отпускане (напр. в началото на отпуска)
Местоположение

Главоболието, причинено от мигрена, е едностранно

Типични симптоми

Чувствителност към звуци, светлина и миризми

Обезболяващи

Трябва да бъдат приети навреме

Причинители

Разпознаване и избягване на причинителите

Възрастна жена с главоболие

Мигрена: Честота и продължителност 

Докато някои са засегнати само веднъж или два пъти месечно, други пациенти с мигрена страдат от главоболието много по-често. Някои дори страдат от хронична мигрена, което означава, че те са засегнати от главоболието по 15 или повече дни в месеца.

Честотата на пристъпите на мигрена варира индивидуално, те могат да продължат от няколко часа до три дни. Болката, продължаваща след това, се нарича Status migraenosus (мигреноподобно перманентно състояние). Ако пристъпът не приключи сам, във всеки случай трябва да се потърси лекар. Той може да определи необходимото лечение.

Продължителността на мигрената може да я различи от тензионното главоболие - макар и само ако симптомите продължават повече от три дни. Това е така, защото пристъпите на главоболие при обикновена мигрена ще се появят за период от 4 до максимум 72 часа. Тензионното главоболие обаче може да продължи от 30 минути до седем дни. Ако болката не отшуми след три дни, вероятно се касае за тензионно главоболие. Преди този срок диференциацията обикновено трябва да се базира на придружаващите симптоми.

Какъв е ходът на мигрената?

Когато настъпи фазата на действителното главоболие, болката невинаги се фокусира на едно място. Тя може да мигрира. Първоначално ще се появи като дифузна болка в областта на шията, след това понякога пламва от лявата страна на черепа, понякога от дясната. Интензивността на мигрената също може да варира. Може да започне подобно на тензионно главоболие, т.е. може да е тъпо, теглещо или притискащо. Към фазата на пика, пациентът с мигрена обикновено усеща характерната пулсираща болка, която е много по-интензивна, отколкото би било тензионното главоболие.

Симптомите постепенно отшумяват след фазата на главоболието. След като те изчезнат, пациентите навлизат в последния етап от мигренозния процес. Те често се чувстват уморени и изтощени поради предходните симптоми. Пълното възстановяване може да отнеме известно време.

Пристъпите на мигрена понижават качеството на живот

Продължителността и развитието на мигрена оказват голямо напрежение върху пациентите, не само докато са в острата си форма. Дори по време на безсимптомни периоди, мислите им често са съсредоточени върху това кога ще се появи следващият пристъп и неговата потенциална продължителност. Това може да окаже голямо влияние върху качеството на живот. Страхът от нов пристъп на мигрена е постоянно безпокойство, което засяга и развлекателните дейности. Много пациенти с мигрена се чудят дали изобщо могат да участват в някакви събития. Някои дори планират свободното си време въз основа на това дали очакват пристъп или не. Докато други се оттеглят изцяло, за да избегнат допълнителния стрес. Това от своя страна може да причини изтощение и стрес, което влияе негативно на честотата и продължителността на мигрената.

Пациентите с мигрена трябва да потърсят помощ, за да разкъсат този порочен кръг. Те могат да подобрят качеството си на живот с подходящо лечение. Аспирин® Ултра, например, може да облекчи главоболие, свързано с мигрена. Активната съставка, ацетилсалицилова киселина, инхибира носителите на болката (простагландини), за да намали чувствителността към болка. Подобряват се и съпътстващите симптоми като чувствителност към светлина или гадене.

Пристъпът на остра мигрена: Какво можете да предприемете незабавно?

Какво помага срещу мигрена в остра фаза? Лечението на мигрена изисква различни мерки в зависимост от средата, в която се намира пациентът, когато започне агонизиращото главоболие.

 • Почивка и релаксация. Почивката помага най-много при мигрена и следователно трябва да има най-висок приоритет в допълнение към лекарствата. Оттеглете се в затъмнена, тиха стая и легнете.
 • Болкоуспокояващи. Възможно е ефективно облекчаване на симптомите на остър пристъп чрез таблетки за главоболие. Ако бъдат взети навреме, те могат да дадат на пациента голямо облекчение и да повлияят положително на тежестта на текущия мигренозен пристъп. Повече за това следва по-долу.
 • Най-добрият избор е комбинация от болкоуспокояващи и други мерки. Използвайте домашни средства като силно кафе. Кофеинът има спазмолитично действие. Този съвет обаче не може да се използва от всеки. Кафето може също да влоши гаденето при мигрена.
 • Редуващи се топли и студени душове стимулират кръвообращението и могат също да се използват като поддържаща терапия.
 • Направете ледено студена баня на краката в комбинация с рефлексологичен масаж на краката. Масажирането на невралгичните точки на пръстите на краката и студената вода влияят положително върху кръвообращението в главата.

Предотвратяване на мигрената - на първо място да не се стига до нея

Избягване или намаляване на причинителите:

За да се предотвратят пристъпите на мигрена, от съществено значение е да се признае и да се избегнат личните причинители на мигрената (тригери). Това е по-лесно за някои фактори, но може да е много трудно с други. Започнете с идентифициране на Вашите причинители.

Тази задача се улеснява чрез дневник за мигрената, където записвате обстоятелствата за всеки пристъп на мигрена, за да проследявате общите фактори и модели стъпка по стъпка. Можете да въведете времената на възникване и симптомите в предварително подготвени таблици. Това ще Ви помогне да опишете проблема с главоболието си по-късно на лекаря. Той може да направи важни заключения за по-нататъшното лечение от хода на Вашите пристъпи на болка и естеството на болката Ви, преди да препоръча мерки за предотвратяване на пристъпите на мигрена. Дневникът на мигрената също често се нарича дневник на главоболието.

Избягване на негативен стрес и осигуряване на почивка:

Избягването на стреса е съществен фактор за предотвратяване на мигрена. Психичният стрес - без значение дали поради семейни, или професионални причини - кара засегнатото лице да мисли, че никога не може да си даде почивка. Засегнатите се чувстват все по-съкрушени. Стресът често предизвиква главоболие или мигрена. Запознайте се с този проблем: Осигурете си почивки, които използвате изключително за отдих и възстановяване. Има някои полезни техники за това, като прогресивна мускулна релаксация според Якобсън или йога. Редовното спортуване ще отпусне тялото и ума Ви; спортовете с по-големи физически натоварвания като тичане или колоездене са особено подходящи в случая.

Рутината успокоява мигрената:

Главата се нуждае от рутина, когато страда от мигрена. Промените в нормалната ежедневна рутина могат да Ви объркат и да предизвикат пристъп. Следователно е полезно да се храните възможно най-редовно и ако е възможно, винаги по едно и също време. Можете допълнително да подкрепите нервната си система, като поддържате редовен ритъм сън-будуване, дори през почивните дни и празниците.

Лекарства като профилактика на мигрена:

На хората, които страдат от особено тежки и чести мигрени, могат да бъдат предписвани превантивни медикаменти. За това се прилагат бета-блокери или лекарства, които също се прилагат при епилепсия. Те обикновено намаляват значително пристъпите и тежестта на мигрена.