Миокарден инфаркт означава, че кръвоснабдяването на сърдечния мускул е нарушено

За оптималното им функциониране е необходимо нашите органи да бъдат постоянно снабдени с кръв и кислород. Това важи и за сърцето. Ако кръвоснабдяването му е нарушено, там кръвообращението ще бъде недостатъчно и ще настъпи недостиг на жизненоважни вещества. В резултат на това, части от сърдечния мускул могат да се увредят. Това се нарича миокарден инфаркт.

Какво води до миокардния инфаркт?

Всеки сърдечен ритъм транспортира кръвта из цялото тяло, а също и до сърцето. Обикновено сърцето се снабдява с „прясна“ кръв от два големи кръвоносни съда (коронарни артерии). Придвижването на кръвта осигурява достатъчно кислород и хранителни вещества, които са от съществено значение за оптималната функция на сърцето.

Сърдечен удар (инфаркт на миокарда) обаче означава внезапно запушване на един от двата кръвоносни съда. Ако съдът остане затворен, кислородът и хранителните вещества вече не могат да достигнат областите на сърдечния мускул зад него. Важни части от сърдечния мускул могат да се увредят. Мъртвите тъкани не могат да се регенерират. Колкото по-голям е запушеният съд, толкова по-тежък ще бъде инфарктът.

Без значение коя от коронарните артерии е засегната, инфаркт може да се прояви, наред с други неща, със следните симптоми:

 • Болка зад гръдната кост, която се разпространява към лявата ръка, врата или корема.
 • Натиск върху гръдния кош
 • Недостиг на въздух  и дори респираторен дистрес
 • Студена пот
 • Страх от смъртта
 • Гадене и повръщане

При появата на такива симптоми се предполага инфаркт, действайте незабавно и се обадете на спешна помощ (112). Миокардният инфаркт е животозастрашаващо събитие, което може да причини внезапен сърдечен арест.

Икона за информация

Информация: Миокардният инфаркт е едно от най-често срещаните заболявания в наши дни.

Миокардният инфаркт изисква бързо действие

Интензивното лечение в болницата обикновено включва оксигенация, прилагане на болкоуспокояващи (аналгетици) и успокоителни. Впоследствие, съдът се отваря отново: Хирургичната процедура включва поставяне на съдова опора (стент), която предотвратява повторното запушване.

След миокардния инфаркт много пациенти се сблъскват с предизвикателството да предотвратят повторен миокарден инфаркт. В допълнение към здравословния начин на живот, някои лекарства, като Аспирин® Протект  може да се приемат превантивно.

Превенция

С лекарства и здравословен начин на живот

Симптоми

Може да има разлика при мъже и жени

Ангина пекторис

Симптоми, на които следва да се обърне сериозно внимание

Усмихната възрастна жена

Навременно разпознаване на симптомите на миокарден инфаркт

Ситуацията, която води до миокарден инфаркт, се развива постепенно, като по този начин в повечето случаи инфарктът се случва неочаквано. Основно е известен с болка гръдния кош. Други признаци могат също да дадат индикация за миокарден инфаркт. Жените и мъжете проявяват различни симптоми.

Симптомите могат да варират. Миокардният инфаркт се проявява по различен начин при мъжете и женитеuen

Миокардният инфаркт често се отнася като категорично мъжки проблем. Въпреки това и за жените съществува повишен риск от миокарден инфаркт. Проблемът с миокардния инфаркт при жени е, че характерните предупредителни признаци не се проявяват.
Признаците за миокарден инфаркт при жените са нетипични, включително:

 • Болка в горната част на корема
 • Гадене, повръщане
 • Болка във врата и главоболие, която често преминава към челюстта
 • Болка в гърба
 • Обща отпадналост

Горепосочените симптоми също могат да доведат до циркулаторен колапс и загуба на съзнание при жените.

Икона за въпроси

Интересен факт:
Инфарктът може да остане „тих“ и да се прояви без никакви симптоми.
Този вид миокарден инфаркт може да бъде открит при по-късни изследвания, напр.  ЕКГ.

Ангина пекторис или миокарден инфаркт? Симптомите са сходни

И двете състояния се причисляват към коронарните сърдечни заболявания и се характеризират с блокиране на коронарните съдове (коронарните артерии):  Ангина пекторис, както и миокардият инфаркт са резултат от натрупване на атеросклеротични плаки (запушване на артериите). Кръвоснабдяването на сърдечния мускул е нарушено.

Медицината нарича ангина пекторис състояние, при което пациентът първоначално страда от задух и затруднено дишане или натиск в гърдите по време на физическо натоварване. Чувстват, че са притиснати. Може да се появи и болка в областта на сърцето, която да се разпространи към лявата ръка. Посетете спешен лекар незабавно, ако имате съмнения за ангина пекторис. Само лекар може да изключи миокарден инфаркт. Последващото лечение устойчиво е насочено към коронарните артерии с цел намаляване риска от инфаркт.

Как да различите миокардния инфаркт от ангина пекторис? Миокардният инфаркт се появява внезапно с интензивни симптоми. Симптомите на ангина пекторис нарастват с течение на времето при по-дълъг период от време.

Познаване на рисковите фактори и избягване на миокардния инфаркт

Един от рисковите фактори за инфаркт е възрастта, тъй като кръвоносните съдове губят еластичност с течение на времето. С развитието на атеросклерозата в съдовете се образуват отлагания (плаки). Най-честата причина за миокарден инфаркт, е фактът, че кръвоносните съдове се стесняват. Тогава тромбоцитите могат да се прилепят към такива тесни области и да се слепят. Кръвоносните съдове се свиват допълнително или дори се затварят. Кръвният поток е прекъснат. Внезапното разкъсване на повърхността на плаката може също да причини остра съдова оклузия.
Други рискови фактори обаче могат да увеличат развитието на оклузия, а оттам и на миокардния инфаркт. Те включват:

 • Употреба на цигари и алкохол
 • Нездравословен и небалансиран хранителен режим
 • Недостатъчна физическа активност
 • Стрес
 • Наднормено тегло
 • Повишени нива на холестерола  (LDL-холестерола)
 • Високо кръвно налягане (хипертония)
 • Захарен диабет
 • Възраст
 • Фамилна обремененост

Следните рискови фактори за миокардния инфаркт могат да бъдат намалени от пациента. Това е особено разумно, ако е налице фамилна анамнеза за сърдечни заболявания:

 • По-малко тютюнопушене - цигареният дим съдържа редица съставки, които могат да повлияят отрицателно на здравето на сърцето. Атеросклероза може да се появи с течение на времето. Съдовете се свиват и кръвта вече не може да преминава свободно, което причинява миокарден инфаркт или инсулт.
 • Консумиране на по-малко алкохол. Особено прекомерната консумация може да допринесе за високо кръвно налягане, както и аритмия и сърдечна недостатъчност.
 • Тренировки - Всеки, който е физически активен, увеличава способността си да се справя със стреса, както и с работата на сърдечносъдовата си система. Освен това спорта е превантивна мярка и за други заболявания. Може да се използва и за борба с редица видове болки, от които мнозина страдат в рамките на отделните диагнози.
 • Приемане на здравословен и балансиран хранителен режим. Диетата Ви трябва да включва пресни плодове и зеленчуци ежедневно. Освен това здравословният хранителен режим помага за намаляване на наднорменото тегло и по този начин елиминира друг рисков фактор. Храненето играе важна роля и за развитието на диабет.
 • Намаляване нивата на LDL холестерол. “Добрият” HDL холестерол защитава клетките Ви , докато “лошият”  е причина за съдови отлагания. Ето защо трябва да ядете повече растителни мазнини и по-малко животински мазнини.

Намаляване на стреса. Постоянният стрес води до по-високо средно кръвно налягане и е възможно, наред с други неща, да е причина за сърдечен инфаркт. Премахнете стреса от ежедневния си живот и намерете начини да се отпуснете.

След миокардния инфаркт: Аспирин® Протект.

Никога не е твърде късно да направите нещо за Вашето здраве. Това важи и след поставяне на диагнозата миокарден инфаркт: Защитете кръвоносните си съдове от други запушвания, коригирайки начина си на живот. Това е от изключително значение, но невинаги е достатъчно. Аспирин® Протект, например, може да бъде използван, за да подпомогне следното: Това лекарство предотвратява  повишеното натрупване на тромбоцитите. Може да предотврати последващ миокарден инфаркт. Моля, обсъдете с Вашия лекар дали Аспирин® Протект е правилният избор за Вас и ако е, каква е дозата, която трябва да приемате.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Научете повече

Аспирин ултра на масата с чаша вода