Тензионното главоболие е подценявано неразположение

По-голямата част от населението редовно страда от тензионно главоболие. То не само причинява много страдание на засегнатите, но има и значителни икономически последици, заради отсъствията от работа. Независимо от това, състоянието все още се подценява. Тензионното главоболие обаче трябва да се приема толкова сериозно, колкото и мигрената и други форми на главоболие. Как да се отървем от него? Каква е причината за него?

Каква е причината за тензионно главоболие?

До 78 процента от всички европейци поне веднъж в живота си са изпитвали тъпа, двустранна, притискаща болка. Това превръща Европа в континента с най-честа проява на тензионно главоболие. Как изобщо се случва? Тези главоболия се причиняват от напрежение в мускулите, най-вече тези на врата и раменете. Не знаем какво точно причинява болката. Експертите подозират, че пациентите с притискаща болка имат повишена чувствителност към болка в мускулите на главата.
Натрупват се няколко фактора, включително:

 • емоционален стрес,
 • страх и безпокойство,
 • липса на сън,
 • лоша стойка,
 • едностранно натоварване на мускулите на гърба (напр. поради дълги периоди на седене в офиса)

Всичко това може да повиши напрежението в мускулите. Като резултат центровете за болка в мозъка може да се активират. Заедно с повишената чувствителност към болката, се нарушава и обработването на болката от самото тяло. Пречи се на обработката на информация за състоянието на напрегнатост на мускулите във фонов режим. Вместо това, се възприема като стимул, който води до поява на болка.

 

Симптоми

Леко до умерено главоболие

Лечение

Болкоуспокояващи без рецепта като таблетки Аспирин® Ултра, тренировки за издръжливост, техники за релаксация, масажи

Причината

Емоционален стрес, липса на сън, лоша стойка

 

Мъж страдащ от главоболие

Тензионно главоболие и симптомите му

Повечето главоболия, които са вследствие на напрежение се проявяват с типична симптоматика: Епизод на силно тензионно главоболие може да продължи от 30 минути до няколко дни. Много пациенти описват леко до умерено главоболие със силно чувство на натиск върху главата, сякаш идващо отвън. Тензионното главоболие често започва в областта на врата и след това се пренася към тила. Обикновено се проявява в двете половини на тила.

За разлика от мигрената на пръв поглед може да не разберем причината, но трябва да бъде идентифицирано доста бързо въз основа на някои характеристики:

 

Тензионно главоболие

Мигрена

Двустранно

Обикновено едностранно главоболие

Притискаща или дърпаща болка (сякаш болката оказва натиск на главата от външната страна)

Пулсираща болка

Лека до умерена интензивност

Болката обикновено е силна

Физическата активност е все още възможна, и дори е възможно да облекчи симптомите

Физическата активност вече е трудно осъществима, влошава симптомите

Могат да се появят леки придружаващи симптоми, като чувствителност към шум или светлина, но без гадене или повръщане

Придружаващи симптоми като гадене, повръщане, чувствителност към шум или светлина, зрителни нарушения, речеви нарушения или двигателни дефицити

 

Симптомите на тензионното главоболие трябва да бъдат допълнително разграничени: Епизодичното тензионно главоболие се проявява до 14 дни месечно и е най-често срещаното главоболие. Ако обаче пациентът страда от главоболие поне 15 дни в месеца в продължение на поне 3 месеца (т.е. поне 180 дни в годината), това представлява рядка хронична форма на тензионно главоболие. Този тип тензионно главоболие означава, че се развива памет за болката: Структурата на нервната система се адаптира и нервните клетки в крайна сметка стават по-чувствителни от тези на здравия човек, предавайки сигнали за болка към мозъка, дори когато има малък (или никакъв) стимул. Описана е генетична предразположеност към хронично тензионно главоболие под формата на трикратно повишен риск при близки роднини .

Икона за информация

Тензионното главоболие се проявява при всички възрастови групи: Първата проява обикновено е на около 28-годишна възраст.

Как да се отървете от тензионното главоболие?

Правилното лечение е от съществено значение, за да се облекчи главоболието, причинено от напрежение и да не се позволява симптомите да станат хронични. Ефективното лечение изисква изследване на всички други възможни причини за главоболие, които могат да включват инфекции, хипертония или лекарства. След като лекарят изключи други причини или заболявания, пациентът може да започне да лекува тензионното главоболие. Това обикновено включва:

 • Научаване на техники за релаксация
 • Спорт и тренировки за издържливост, за да се освободи напрежението (напр. с плуване или тичане)
 • Намаляване на излагането на стрес
 • Масажи
 • Прилагане на студено или топло (напр. чрез охлаждащи компреси или възглавници с черешови костилки)
   

Всички тези методи помагат за облекчаване на тензионното главоболие и дори могат да помогнат за предотвратяване на повторната му проява. Може да бъде необходимо да приемате болкоуспокояващи за острите симптоми. Самолечението позволява лечение на леко до умерено главоболие с лекарства без рецепта. Хората, страдащи от тензионно главоболие, могат често да се лекуват сами и бързо да облекчат симптомите си.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода