Какво помага срещу силното главоболие при махмурлук?

Парти нощи, сватба, карнавал и рождени дни са някои от популярните поводи за наздравици с чаша пенливо вино или бутилка бира. Една чаша бързо се превръща в няколко, което може да направи следващата сутрин изключително неприятна още от събуждането. Гаденето и алкохолното главоболие често продължават през целия следващ ден. Научете какво да правите с главоболието, след като сте приели твърде много алкохол.

Защо се развива алкохолното главоболие?

Главоболие след употреба на алкохол е добре известно явление. Въпреки това учените все още не са сигурни за точните причини за главоболието. Най-вероятно е комбинация от различните действия на алкохола в тялото.

  • Черният дроб разгражда алкохола. Продуктите от разграждането увеличават производството на урина, която извежда водата от тялото. Дехидратацията се счита за основна причина за махмурлук след прекалено много приет алкохол.
  • Освен това урината лишава организма от важни минерали като магнезий и калий. Недостигът на минерали от своя страна причинява типичното алкохолно главоболие.
  • Някои алкохолни напитки съдържат смесица от различни алкохоли. Фузеловите алкохоли, които могат да бъдат открити в уискито, виното или плодовите брендита, освен всичко друго, причиняват алкохолно главоболие.

Като цяло алкохолът предизвиква пулсиращо главоболие, обикновено подобно на това при мигрена, както и други неприятни странични ефекти като гадене, замаяност и умора.
 

 

Симптоми

Често пулсиращо главоболие, подобно на това при мигрената

Лечение

Пийте голямо количество течности и приемайте лека храна

Причина

Прекомерна употреба на алкохол

 

Мъж с главоболие при махмурлук

Аспирин® за главоболие

Обезболяващото лекарство предлага бързо лечение за алкохолното главоболие. Аспирин® Ултра с активната си съставка ацетилсалицилова киселина се доказа като особено ефективен срещу махмурлука. Аспирин® се абосрбира бързо и може да облекчи алкохолното главоболие, без да натоварва допълнително черния дроб.

Какво друго помага за махмурлук?

На практика всеки има собствено мнение за това кое работи най-добре срещу махмурлука. Без значение колко домашни лекове и съвети се прилагат, всеки може да развие махмурлук след няколко чаши алкохолни напитки. Следните съвети обаче могат да са от полза при ограничаване на ефектите:

  • Никога не приемайте алкохол на гладно. Храните, които са особено мазни, могат да забавят усвояването на алкохола. Въпреки това, той рано или късно ще навлезе в кръвта и махмурлукът ще се появи. Ето защо е желателно да предпочитате лека храна, напр. паста с нискомаслен сос или бъркани яйца - за да предотвратите внезапното действие на алкохола в тялото Ви и същевременно защитите храносмилателния тракт.
  • Пийте много вода в допълнение към алкохола, за да противодействате на загубата на течности. В идеалния случай след всяка чаша с алкохол приемайте една с вода. Ядки или солети поддържат минералния баланс.
  • Здравословната закуска на следващата сутрин е добро средство против махмурлук. Консумирайте много течности и се насочете към храни, богати на въглехидрати, като хлебчета и солени храни, напр. маслини или сирене фета.
  • Разходете се на чист въздух. Това ще Ви даде енергия и ще изчисти мъгливото усещане от мозъка Ви.

Алкохолното главоболие е ясен признак че сте прекалили с алкохола. Най-добрият лек, разбира се, е на първо място да не се прекалява с алкохола. В допълнение към махмурлука, алкохолът има нездравословни дългосрочни ефекти върху тялото, напр. увреждане на черния дроб, сърдечна недостатъчност или увреждане на нервите.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода