Причини, симптоми и средства за лечение на клъстерно главоболие:

Клъстерните главоболия, известни още като синдрома на Бинг-Хортън, се описват като разкъсващи, пронизващи, тежки и мъчителни главоболия. Много пациенти изминават дълъг път, преди най-накрая да достигнат до диагнозата клъстерно главоболие. Научете повече за причините, симптомите и възможните средства за лечение на клъстерно главоболие.

Клъстерно главоболие: Симптомите

Клъстерното главоболие се характеризира като едностранно главоболие, което се появява главно в областта на окото и слепоочието. „Клъстер“ описва натрупване. Терминът е назован така, тъй като клъстерните главоболия се появяват редовно и често в продължение на няколко седмици или месеци, напр. през пролетта или есента и след това изцяло изчезват за известно време. Клъстерното главоболие е наричано още и синдром на Бинг-Хортън. Едностранното главоболие обикновено се чувства най-изразено около окото, като е възможно разпространяване на болката към челюстта или задната част на главата.
Клъстерното главоболие е придружавано и от следните симптоми:

  • Зачервено или сълзящо око от болезнената страна.
  • Паднал клепач
  • Запушен или течащ нос
  • Тревога
  • Повишено изпотяване на лицето

Епизодът на главоболие ще продължи между 15 минути и 3 часа. Често се проявява по време на сън, събуждайки пациента. Интервалът между пристъпите варира от два дни до няколко часа. Тъй като фазата на главоболието отшумява, епизодите намаляват честотата си докато изчезнат напълно, за да се върнат след няколко месеца или години. Съотношението на засегнатите мъже спрямо жени е 3: 1.

Поради сходството си с други видове главоболие, напр. мигрена, клъстерните главоболия често остават неидентифицирани в продължение на години. Това прави нещата особено трудни за засегнатите, тъй като болката силно повлиява качеството им на живот. Те трудно могат да работят по време на епизод и са изложени на риск от неспособност и депресия в дългосрочен план.

 

Симптоми

Едностранно главоболие, зачервяване или сълзене на очите, повишено изпотяване в областта на лицето

Лечение

Вдишване на чист кислород, лечение като това на мигрена

Потенциални фактори, които го отключват

Алкохол, никотин, светлинни стимули или някои храни

 

Мъж с главоболие и замаяност

Каква е причината за клъстерното главоболие?

Въпреки големия брой случаи, причината за клъстерното главоболие все още не е определена. Клъстерните главоболия обикновено се появяват за първи път на възраст около 29 години. Хипоталамусът е част от мозъка, който може да участва в развитието на болката. Хипоталамусът регулира, наред с други неща, ритъма на сън и будуване. Проблемите в тази област от мозъка могат да обяснят епизодичните колебания на клъстерните главоболия.

Подобно на всички главоболия, епизодите на клъстерното главоболие се отключват от индивидуални фактори. Такива фактори могат да бъдат алкохол или никотин, но също и светлинни стимули или храни, напр. риба или млечни продукти.

Какви средства за лечение на клъстерното главоболие съществуват?

Няма известно лечение на клъстерното главоболие към днешна дата. Лечението обаче може да намали интензивността на болката и честотата на епизодите.

Вдишването на чист кислород може да помогне за облекчаване на епизод. Кислород, предписан от лекар в домашни условия се съхранява в цилиндри и може да бъде използван при необходимост. Предписаните лекарства за мигрена (триптани), прилагани като назален спрей или като инжекция, също представляват част от лечението. Пациенти, които не реагират на лекарствена терапия, могат да се подложат на операция.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода