Главоболие: Причини, симптоми и лечение

Мъчително, тъпо, остро - главоболието има много различни форми. Всички те обаче, имат потенциала да направят мъчително ежедневието на човек. Хората, склонни към силно или постоянно главоболие, често се оказват в състояние, в което трудно изпълняват ежедневните си задачи както обикновено. Качеството им на живот е значително влошено. По-долу се стремим да предоставим информация за причините и симптомите, както и много съвети за това какво да правим срещу даден тип главоболие.

Възможни причини за главоболието

За да се гарантира правилната диагноза и да се започне адекватно лечение, трябва да се определят възможните причини за главоболието. Може да съществуват множество фактори, от стрес и инфекции до наранявания на главата или гърба. Следователно причините за главоболието се различават силно в отделните случаи.

Накратко за причините за главоболието:

 • Стрес
 • Грешна стойка и напрежение
 • Напрегната зона на врата и раменете
 • Липса на упражнения
 • Скърцане със зъби
 • Изтощение и липса на сън
 • Застоял въздух
 • Употреба на алкохол и никотин
 • Дехидратация
 • Шум
 • Хормонални колебания
 • Алергии
 • Промените във времето
 • Други заболявания (като високо кръвно налягане или грип)
 • Наранявания на главата и гръбначния стълб, камшичен удар или мозъчно сътресение

Аспирин® Ултра срещу главоболие

Икона часовник

Бърз ефект

Икона стомах

Понася се добре

Икона гърло

Лесно се поглъща

Икона усмихнато човече

Приятно усещане в устата

  В офиса работата се натрупва, както и съдовете в мивката у дома. Нашето ежедневие обикновено е доста претоварено, като често оставяме малко време за почивка. Едва ли е изненадващо, ако в крайна сметка се почувстваме стресирани. Това е напълно естествена реакция, която се корени още в нашите предци от каменната ера: Стресът ни кара да сме нащрек. За да се избегнат ненужни рискове, се активират телесни функции като напрежение в мускулите, повишавайки готовността за битка или бягство.

  Постоянният стрес с течение на времето, например поради голямо натоварване или семейни проблеми, може да доведе до напрежение в мускулите и в резултат на това до главоболие.

  Всеки, който страда от главоболие поради напрежение в ежедневието, е добре запознат с тъпата, притискаща болка. Как се развива тази форма на главоболие? Една от причините може да е твърде дългото седене на работното място. Това води до лоша стойка, което от своя страна може да доведе до напрежение и в крайна сметка до главоболие.

  Други фактори също могат да повлияят на напрежението в мускулите, като сред тях са

  • Липса на сън,
  • Липса на упражнения, или
  • Скърцане със зъби.

  Друга потенциална причина за появата на главоболие е въздухът в помещенията. Тютюневият дим, парфюмите, както и издишаният от нас дъх (със съдържащия се в него въглероден диоксид) правят въздуха „застоял“. Осигурете добро проветряване у дома и

  на работното място. Недостигът на кислород в комбинация с излишък от въглероден диоксид, който издишваме при всяко повдигане на гърдите ни, могат да предизвикат главоболие.

  Прекомерната употреба на алкохол или цигари често има последици само след няколко часа. Следва типичният махмурлук. И двата стимуланта могат да насърчат развитието на главоболие. Алкохолът изтегля големи количества вода от тялото ни, което води до досадно главоболие. За разлика от него никотинът свива кръвоносните съдове и затруднява кръвообращението в мозъка.

  Кратката нощна почивка често може да бъде разгадана не само от кръговете под очите. Твърде малкото сън обикновено ни прави разфокусирани и по-малко енергични на следващия ден. Липсата на сън и свързаната с това умора също могат да причинят главоболие. Недостатъчният сън влияе и върху напрежението в мускулите. Тялото приема недостига на сън по същия начин както стреса. Със сигурност ще се появи тензионно главоболие.

  Липсата на сън засяга и имунната ни система. Отслабената имунна система отваря вратите за патогените. Настинка, придружена от типични симптоми като хрема, кашлица и главоболие, е една от потенциалните възможни последици.

  Хормоналните колебания, като тези, които се случват по време на женския цикъл или по време на бременност, също могат да причинят тежко главоболие. Според настоящото състояние на науката, тези симптоми вероятно се дължат на понижено ниво на естроген. Например, нивата на хормоните падат както малко преди менструация, така и около овулацията.

  Предполага се, че естрогенът влияе върху стимулирането на болката в мозъка. Въпреки това точните взаимовръзки и процеси, които причиняват тензионно главоболие и мигрена, все още не са напълно проучени. 

  Алергиите са друга потенциална и често срещана причина за главоболието. Много засегнати хора се оплакват от главоболие по време на остър алергичен пристъп. Хората с алергии, причинени от алергени, които се вдишват, са най-често засегнати от това. Следователно главоболието обикновено се причинява от алергии към полени или домашен прах.

  Как точно се развива главоболието? Как обаче се развива главоболието? При алергии алергените навлизат в горните дихателни пътища, причинявайки възпалителна реакция в носа и синусите, когато тялото погрешно приема алергените като заплаха и се опитва да противодейства на действието им с всичко, което може. Наред с други неща, се увеличава образуването на секрет, за да изхвърли дразнителите. Ако секретът не може да изтече достатъчно бързо, налягането в синусите се увеличава, което води до главоболие, причинено от алергия. Алергиите също могат да причинят мигрена. Все още обаче не е известен механизмът на работа.

  Един ден страдаме от летни жеги, на следващия температурата пада. На практика всеки реагира на подобни метеорологични промени. Но дали главоболието е следствие от промените във времето? Експертите не могат да постигнат съгласие по въпроса. От една страна, изследователите смятат, че влиянието на метеорологичните фактори върху главоболието и мигрената е доста незначително и съмнително. От друга страна, проучванията предполагат връзка между конкретни метеорологични аспекти и главоболието. Субективното възприятие на индивида може също да играе роля в развитието на главоболието

  Освен често срещаните причини като стрес, умора или напрежение на мускулите, болестите могат също да причинят главоболие. Това включва, наред с други неща:

  •  Възпаление на менингите (напр. причинено от пневмония или отит на средното ухо)
  • Хипертония
  • Отит на средното ухо
  • Настинка и грип
  • Възпаление на окото и нарушено зрение
  • Глаукома

  Ако подозирате някое от горните състояния, информирайте Вашия лекар и поискайте да Ви прегледа.

   

  Често срещани причини

  Дехидратация, стрес, алкохол, напрежение или промени във времето

  Лечение

  Домашните лекарства или болкоуспокояващите, отпускани без рецепта, като таблетки Аспирин® Ultra, помагат за облекчаване на главоболието

  Типове главоболие

  Пулсиращо, притискащо, тъпо, едностранно или двустранно

   

   

   

  Често срещани причини

  Главоболие: Най-честите симптоми и видове

  Главоболието може да бъде много тревожно, особено ако причината не е известна.

  Експертите различават над 350 различни вида главоболие. Пациентът може бързо да се обърка. Какво точно означават симптомите? Предполагат ли заболяване? Какво да направим за съответния тип главоболие? По-долу предлагаме преглед на най-важните типове, за да улесним класификацията на симптомите на главоболието:

  • Пулсиращо главоболие
  • Едностранно и двустранно главоболие
  • Притискащо и тъпо главоболие
  • Главоболие при натоварване

   Повечето хора свързват тежкото, пулсиращо главоболие с мигрена. Това заболяване се характеризира с допълнителни симптоми наред с интензивна болка и влошаване на симптомите при физическа активност:

   • Гадене
   • Повръщане
   • Фотофобия
   • Чувствителност към шум
   • Липса на апетит
   • Свръхчувствителност към определени миризми
   • Зрителни смущения
   • Нарушение на речта
   • Изтръпване или парализа в крайниците

   Пулсиращото главоболие във връзка с мигрена обикновено се ограничава в едната страна на главата. Много рядко симптомите ще мигрират от едната страна на главата към другата или ще се разпространят по цялата ширина на черепа.

   Точните причини за мигрена все още не са окончателно определени чрез изследвания. Въпреки това, в допълнение към генетичните влияния се подозират нарушения в регулацията на болката в мозъка. Те се повтарят често при страдащи от мигрена и може да са отговорни за пулсиращото главоболие.

   Внимание: Мигрената невинаги се появява изолирано. Много страдащи от мигрена изпитват комбинация от пулсираща мигрена и притискащо тензионно главоболие.

   Притискащото и пулсиращото главоболие може да се проследи и чрез местоположението на болката. Тензионното главоболие и главоболието от студ обикновено засягат еднакво двете страни на главата. Мигрената и рядкото клъстерно главоболие обаче са предимно едностранни.

   Пациентите с клъстерно главоболие изпитват силно главоболие, обикновено центрирано в областта на едното око.

   Лекото главоболие обикновено не е причина за безпокойство. Това често са тензионни главоболия, при които мускулите на врата и/или гърба се напрягат, например поради стрес, лоша стойка или липса на сън, което може да се прояви като леко до умерено, притискащо главоболие. Тези главоболия обикновено са случайни прояви, които реагират добре при отстраняването на причината и използването на болкоуспокояващи като Аспирин®.

   Притискащите или тъпи главоболия могат да бъдат причинени и от други фактори освен напрежението. Много засегнати хора съобщават за притискане в главата, главно към предната част, т.е. в областта на челото и слепоочията. Това може да бъде причинено от заболявания като настинка или грип. Тъпото главоболие може да бъде причинено и от болкоуспокояващи. По-специално пациентите, които приемат болкоуспокояващи повече от десет дни в месеца, са изложени на риск от това.

   Ако не сте сигурни или ако честотата, тежестта или продължителността на пулсиращите или притискащите главоболия се увеличават въпреки лечението, е време да потърсите медицинска помощ.

   Главоболието, което се появява след тренировка, може да се лекува ефективно само ако сте наясно с причинителя и го отстраните правилно. Ако главата Ви пулсира, след като сте тичали, плували или сте се занимавали с подобни дейности, обикновено тялото Ви изпраща предупредителен сигнал.

   Причината за главоболие, възникнало след или по време на спорт, често се открива бързо: Просто сте прекалили. Ако увеличите физическото натоварване твърде внезапно, например поради твърде рязко или прекалено силно повдигане на товар, артериите и вените в главата Ви може да се “разтегнат” прекомерно. Повишеното изпотяване увеличава загубата на течност и влошава болката. Главоболието, причинено от прекомерно натоварване, се нарича главоболие при физическо претоварване.

   Други причини за главоболие при физическо претоварване, също често срещани в комбинация:

   • Тренирате с грешна „техника“: Това води до лоша стойка и/или напрежение, което от своя страна причинява главоболие. Симптомите може да се появят за кратко време след тренировката, но може да продължат по-дълго, ако мускулните проблеми продължат.
   • Не сте пили достатъчно течности. Дехидратацията увеличава усилията, необходими за кръвообращението, за да се осигури оптимално снабдяване на цялото тяло.
   • Имате минерален дефицит, например на магнезий или натрий, което прави невъзможни оптималната мускулна функция и регулирането на водния метаболизъм.
   • Температурата на околната среда е твърде висока или твърде ниска: Екстремните температури също представляват предизвикателство за сърцето и кръвоносните съдове.
   • Тренирате на необичайна надморска височина (напр. ако правите сутрешното си бягане по време на почивка в планината или ако извършвате туристически преходи в планината, без първо да привикнете към промененото състояние).
   • Пристъп на мигрена обикновено се влошава от физическо натоварване. В този случай упражненията също могат да допринесат за острото главоболие.

   Всеки, който страда от настинка, ще изпитва редица неприятни симптоми едновременно: В допълнение към повишена температура, болки в крайниците и възпалено гърло, в тази фаза много пациенти страдат и от главоболие. Защо е така? Действителните причини за главоболието при настинка все още не са определени еднозначно от науката.

   Най-вероятни обаче са две потенциални причини:

   • Когато вирусите на настинка се разпространят в лигавицата на дихателните пътища, те причиняват възпаление и увеличават производството на секрет. Този секрет не може да се оттича правилно, което може да увеличи налягането в областта на главата по време на настинката и да причини главоболие.
   • Когато тялото се бори с болестта, имунната система увеличава освобождаването на цитокини. Тези протеини предават сигнали между клетките и се предполага, че при по-високи концентрации причиняват главоболие.

   Предполага се, че двата процеса причиняват главоболие, типичен спътник на настинката.

   Много хора, и по-специално тези с мигрена или тензионно главоболие, изглежда са чувствителни към промените във времето. Мащабно проучване показа, че единадесет процента от пациентите с мигрена са посочили промяната във времето като причина за две трети от техните пристъпи. Могат ли обаче външните влияния като времето наистина да предизвикат или влошат главоболието?

   Науката не е напълно единодушна по този въпрос. Докато някои експерти смятат, че свързаните с промените във времето главоболия са възможни, други остават скептични. Например информацията, дадена от пациентите ретроспективно относно причините за тяхната болка, невинаги е надеждна. Те могат да възприемат очевидни влияния като промени във времето по-силно, отколкото биха забелязали по-незабележими задействащи фактори като стрес, промени в ежедневния им ритъм или колебания в нивата на хормоните. Следователно главоболието може фалшиво да се приписва на промени във времето. Понастоящем проучванията едва ли са успели да установят някаква значима връзка между главоболието и промените във времето.

   Най-накрая без симптоми: Какво да предприемем срещу главоболие?

   Главоболието обикновено е симптом на определен причинител, който може да е свързан със заболяване. Винаги се препоръчва да се определи причината за главоболието. Въпреки това могат да се направят много неща, за да се смекчат ефективно досадните симптоми.

   Много домашни средства и лечения се считат за бърза и ефективна помощ. Какво наистина помага срещу главоболие? Ние подбрахме най-добрите лечения за Вас:

   Домашни средства срещу главоболие:

   • Релаксация срещу болката
   • Масажи
   • Упражнения и спорт
   • Ергономично работно място
   • Почивки за очите
   • Балансирана диета
   • Редовен ежедневен живот
   • Таблетки срещу главоболие
   • Облекчаване на главоболието, причинено от студ
   Жена на дивана с болки в главата

    Тези, които страдат от главоболие, могат първо да опитат природни средства. Вашата собствена домашна аптечка може да съдържа много доказали се с времето лекове с висока стойност. Има няколко ароматни масла, например, на които се приписва охлаждащ и облекчаващ болката ефект. 

    Друго домашно средство срещу главоболие е пиенето на кафе. На кофеина в него се приписва ободряващ ефект - той разширява свитите кръвоносни съдове в мозъка, за да облекчи главоболието. Дори чаша кафе в началото на пристъп на мигрена се предполага, може да помогне за намаляване на симптомите.

    Способността да накарате забързаното ежедневие да отстъпи на заден план и да се съсредоточите върху собственото си благополучие е умение, което е много важно, особено ако страдате от периодично главоболие. Тези симптоми често се дължат на психическо напрежение, което обхваща пациента и се проявява под формата на напрежение и свързаните с него главоболия.

    Съответните упражнения за релаксация, например йога, автогенен тренинг, ци-гун и др., могат да помогнат. Те са инструмент за подхождане към ежедневието по един по-спокоен начин и да се отдръпнете с крачка назад.

    Масажите са друго изпитано домашно средство срещу главоболие. Леките поглаждащи масажи на главата, слепоочията и основата на носа могат да помогнат по-специално при остри симптоми. Те освобождават напрежението, което помага за намаляване на главоболието. Можете също така да опитате горещи и влажни компреси върху раменете и врата или студени компреси върху болезнените зони.

    Разходката навън е друг начин за противодействие на главоболието. Тя не само засилва кръвообращението в главата, но също така помага да се освободи напрежението във врата, раменете и гърба.

    Редовните физически упражнения укрепват тялото и прочистват ума. Движението, на практика кара напрежението да изчезне. Мускулите, напрегнати от стрес или дълги периоди в седнало положение, се отпускат по напълно естествен начин. Това може да облекчи главоболието и да предотврати пристъп на мигрена. Всяка физическа активност, която е добра лично за Вас и която не влошава симптомите Ви, е разрешена, включително плуване, тичане или колоездене в парка.

    Удобната за гърба работна поза е друг съвет за предотвратяване на главоболието. В края на краищата, повечето хора прекарват по-голямата част от деня си седнали. Лошата стойка може да има изключително негативни ефекти. Напрежението в мускулите на врата, раменете или гърба бързо се проявява под формата на тензионно главоболие. Спазвайте следните съвети, за да избегнете това:

    • Спазвайте поне 50 сантиметра между екрана и лицето си
    • Използвайте ергономичен офис стол
    • Често променяйте позицията си на седеж
    • Използвайте регулируемо по височина бюро

    СЪВЕТ: Освен посочените стъпки, изправете се и се разхождайте от време на време. Добавете малко упражнения между това, за да подобрите кръвообращението и да стимулирате притока на кръв в главата си.

    Кратката почивка от време на време не само ще проясни главата Ви, но също така може да помогне за предотвратяване на главоболието. Хората, които прекарват голяма част от работния си ден пред компютъра, особено често страдат от свързаните с това симптоми. Какво можете да направите по въпроса?

    • Поглеждайте настрани от екрана от време на време.
    • Станете и се раздвижете.
    • Направете упражнения за релаксация на очите си; например, съсредоточете се върху далечна точка за минута.

    Друг съвет срещу главоболието е да затворите очи и да ги покриете с дланите на ръцете си за две до три минути, без да притискате очните ябълки. Прекалено напрегнатите Ви очи ще Ви благодарят за това, както и главата Ви.

    Здравословната, балансирана диета също може да облекчи главоболието. Нахранете тялото си с достатъчно витамини и хранителни вещества, за да го укрепите и да снабдите оптимално всички клетки с необходимото. Постоянното ниво на кръвната захар без големи колебания помага за предотвратяването на главоболия. Също така пийте достатъчно течности! Дехидратацията често се изявява под формата на главоболие.

    На главоболието може да се противодейства чрез интегриране на определена рутина във всекидневния живот. Това не означава, че всички дни трябва да бъдат абсолютно еднакви. Просто се уверете, че не пропускате никакво ядене, например. Постоянният ритъм на сън и събуждане също се оказва полезен в много случаи. Много пациенти страдат по-малко от главоболие, ако всеки ден стават и си лягат по едно и също време.

    Дните ни често са запълнени до краен предел със срещи, поръчки и ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени. Невинаги имаме време и начин за предотвратяване на главоболието.

    Таблетките срещу главоболие са най-простото и бързо решение за главоболието Ви в този случай. Активните съставки, като ацетилсалицилова киселина в Аспирин®, осигуряват бързо и надеждно облекчение при леко до умерено главоболие.

    Икона лупа

    Важна забележка за употреба:

    Никога не приемайте таблетки срещу главоболие повече от три последователни дни и не повече от десет дни в месеца. В противен случай рискувате да развиете главоболие, предизвикано от болкоуспокояващи. Това ще доведе до по-често повторение на съществуващите главоболия и ще намали или елиминира действието на на болкоуспокояващите. Потърсете медицинска помощ, ако болката продължава.

    Опитайте се да обмислите тези бележки и обърнете внимание на това как се развива главоболието Ви. Дали болката отстъпва? Дали честотата на главоболието намалява? Опитайте!

    Винаги говорете с личния си лекар, ако главоболието Ви е трайно или много тежко. Той ще работи с Вас, за да установи причината и да започне правилното лечение. В остри ситуации болкоуспокояващите като Аспирин® също могат да предоставят облекчение.

    • Пийте много течности преди и по време на спортуване! Специалните спортни напитки като изотонични или електролитни напитки, които не само поддържат баланса на течностите, но и подобряват снабдяването с минерали и въглехидрати, са особено удачни.
    • Дайте си почивка! Това се отнася както по време на спортуването, така и преди него. Не се стремете към върхови физически постижения, ако не се чувствате напълно добре.
    • Закусете преди тренировка, за да поддържате нивата на кръвната си захар и енергията си по-високи. Един банан е добър избор.
    • Здравословен начин на живот: Спете достатъчно, избягвайте алкохола и никотина и се възползвайте от разнообразна диета.
    • Дайте на тялото си време да се адаптира към новите условия на околната среда. Започнете бавно и не тренирайте при силна жега или студ.

    Внимание: Ако страдате от повтарящи се главоболия при физическо натоварване, потърсете Вашия лекар. Той може да определи отделните причини за главоболието Ви след физически упражнения и да препоръча подходящо лечение.

    Съществуват няколко начина за облекчаване на главоболието поради настинка:

     

    • Достатъчната почивка е особено важна за лечението на симптомите на настинка и за възстановяване на Вашата сила. Подарете си почивката, от която тялото Ви се нуждае сега.
    • Обърнете внимание на общите съвети срещу грипоподобна инфекция (приемане на достатъчни количества течности, инхалация с пара, затопляне на гърлото или почивка в леглото, ако страдате от болки в крайниците). Докато имунната  Ви  система побеждава студа, болките в гърлото, главоболието при кашлица и други подобни, също ще изчезнат стъпка по стъпка.
    • За краткосрочно облекчение се препоръчва хладен компрес на врата или челото.
    • Болкоуспокояващите могат да бъдат ценен съюзник за ефективната борба с болката. Продукти като Аспирин® C не само облекчават главоболието, предизвикано от настинка, но и други проблеми, свързани с настинката, като възпалено гърло, болки в крайниците и повишена температура. Ефервесцентните таблетки с добавен витамин С се разтварят във вода, което ги кара да освобождават своите активни съставки особено бързо.
    • Много пациенти използват домашни лекарства, като ментово масло или джинджифил. Маслото от мента се втрива в челото и слепоочията, джинджифилът се пие като чай, като и двете могат да помогнат за облекчаване на главоболието.

    Изпробвайте какво Ви помага конкретно и от какво се чувствате най-добре. Комбинацията от няколко средства често води до най-добри резултати.

    Предупредителни знаци при главоболие: Кога да посетите лекар?

    Макар и неприятно, главоболието обикновено е безвреден проблем, който може да се повлияе добре с обезболяващи лекарства от аптеката.

    Домашните лекарства също могат да помогнат за подобряване на симптомите. Докато пациентите с леки симптоми обикновено не се нуждаят от лекар, има обстоятелства, при които се препоръчва медицински съвет в случай на главоболие:

    • главоболие, появило се за първи път на възраст над 40 години
    • необичайна интензивност, продължителност или локализация на главоболието
    • нарастващи интензивност или продължителност на главоболието, въпреки лечението
    • никакво или малко подобрение след прием на болкоуспокояващи
    • честа употреба на болкоуспокояващи (повече от осем до десет пъти в месеца)

    Съществуват и други предупредителни знаци, които следва да ни подтикнат да потърсим медицинска помощ. Те включват главоболие, придружено от висока температура или неврологични симптоми като скованост или парализа. Такива симптоми може да индикират симптоматично главоболие, т.е. болка, причинена от заболяване. Известните причини включват синузит, съдови нарушения или черепно-мозъчна травма.

    Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да определите причината за Вашите симптоми и да започнете правилната терапия след това.

     Кога трябва да посетите лекар, заради главоболие поради настинка?

     Главоболието, причинено от настинка, обикновено може да се лекува добре и без медицинска намеса. В някои случаи обаче се налага час при Вашия лекар и задълбочен преглед:

     • Ако главоболието продължава и след настинката.
     • Ако болката е необичайно силна.
     • Ако се появят симптоми, които не са типични за настинка, като гадене или зрителни нарушения.
     • Ако температурата се покачва рязко (над 39 градуса по Целзий).

     Тогава Вашият лекар може да определи причината за продължаващото  главоболие след настинка и да препоръча подходящи мерки или да предпише лекарства.

     Икона стетоскоп

     Главоболието е случай за спешна медицинска помощ,
     Aко се появи внезапно и бързо достигне максимален интензитет. Обадете се на спешния номер и в случаи на епилептични припадъци или нарушения на съзнанието.

     Какъв лекар да посетите в случай на главоболие?

     След като се справите с въпроса кога да посетите лекар в случай на главоболие, следващият въпрос, който трябва да решите, е какъв лекар да посетите за Вашите симптоми.

     Личният лекар обикновено е първата точка за контакт при главоболие. Той е запознат с най-честите симптоми на мигрена и други главоболия и може да започне адекватно лечение. Ако вашият общопрактикуващ лекар не може да Ви помогне, той/тя ще Ви насочи към невролог, специалист по заболявания на нервната система. Главоболието попада в тази категория. Той разполага с допълнителни диагностични методи, включително компютърна томография (КТ) или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да определи причината за Вашата болка.

     Терапевтите, лекуващи болката също са запознати със състояния, причиняващи хронична болка. Клиники или болници за лечение на болката са допълнителни възможности.

     Икона стетоскоп

     Интересен факт : 

     Ортопедичен хирург може да бъде друг лекар, който си струва да се посети. Напрежението в мускулите или износването в областта на шийните прешлени може да са причини за Вашите симптоми.

     Родителите често се чудят при какъв лекар да отидат, ако децата им страдат от главоболие. Педиатърът трябва винаги да бъде първия избор. Те не само ще изследват внимателно детето, но също така ще гарантират, че лекарствата се прилагат в точната доза, ако е необходимо.

     Специален съвет: Водете си дневник за главоболието

     Улеснете работата на Вашия лекуващ лекар при диагностицирането като си водите дневник за главоболието, където записвате симптомите си, тяхната тежест и продължителност, както и обстоятелствата, при които са възникнали. Това улеснява идентифицирането на връзките и причината за главоболието.

     След това лекарят може да назначи допълнителни прегледи, които да помогнат за обосноваване на съмненията му. Например, специални тестове за алергия могат да определят дали главоболието е причинено от алергия. Ако се появи явна алергична реакция, алергенът ще бъде разкрит като причина за главоболието.

     Преглед на продуктите Аспирин®

     Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е правилният продукт за мен??

     Научете повече

     Аспирин на маса