Назални симптоми - настинката и запушеният нос често вървят ръка за ръка

Настинка и запушен нос? Това е често срещана комбинация, тъй като назалните симптоми са сред най-честите симптоми на грипоподобната инфекция. Научете за причините за настинката, нейното развитие и протичане.

Защо настинката води до запушване на носа?

Кашлица, пресипналост и т.н.. - всичко това са известни симптоми на настинката. Хората сравнително често страдат от назални симптоми като хрема или запушен нос, тъй като вирусите на настинката атакуват лигавицата на носа и причиняват инфекция. Лигавицата се възпалява, увеличава се производството на секрет и се подува.

Лекарите наричат хремата, т.е. възпалението на носната лигавица - ринит. Тъй като лигавицата на околоносните синуси обикновено също е засегната (синузит), терминът на риносинузит стана често срещан.

Икона за информация

Знаете ли, че?

Носът Ви тече и продължавате да кихате? Това обикновено са ранните признаци на наближаваща настинка, тъй като тялото се опитва да отстрани патогените от горните си дихателни пътища. Други чужди тела като прах или полени обаче, също могат да причинят кихане поради дразнене.

Хрема: Повече от течащ нос

Носът Ви е запушен и вече не можете да дишате през него? Вероятно имате инфекция на горните дихателни пътища.
Възпалената носна лигавица и синусите могат да причинят различни симптоми:

 • Често кихане, особено в ранните етапи
 • Изтръпване или сърбеж в носа
 • Течащ или запушен нос
 • Главоболие
 • Проблеми с дишането през носа

Запушеният нос често ограничава обонянието и/или вкуса. Тези симптоми обикновено изчезват след две седмици, заедно с ринита и течащия нос.
Ако случаят не е такъв, потърсете лекар, за да обсъдите лечението на настинката.

Други причини за появата на хрема

Течащият или запушен нос невинаги са причинени от настинка. Други фактори също могат да предизвикат хрема:

 • Повишено кръвообращение в носната лигавица: Ако лигавицата е свръхчувствителна към влиянията на околната среда (напр. стрес), нейните кръвоносни съдове ще се разширят. Повишеното кръвообращение кара носа да се „затвори“ (вазомоторен ринит).
 • Дразнещи фактори: Може да се развие хрема, ако носът влезе в контакт с вещества, които дразнят лигавицата му. Постоянна (хронична) хрема може да се развие при хора, които са редовно изложени на дим, газове или прах (напр. на работа).
 • Деформация на носната преграда: Ако носната преграда е огъната вместо права, там патогените ще намерят идеално място за навлизане. Това често води до настинка със запушен нос.

Това обаче са по-рядко срещани причини, които ще бъдат взети предвид, ако настинката или алергията могат да бъдат изключени като причина за хремата или ако пациентът страда от постоянно течащ нос без видима причина.

Алергията като причина за хрема?

Алергиите са много по-честа причина за хремата.
При липсата на други типични симптоми на настинка, като болка в крайниците или възпалено гърло алергията може да е причина за хремата. В този случай пациентите обикновено страдат от постоянна хрема и други симптоми като следните, а не просто от запушен нос.

 • Сърбеж в носа
 • Сълзящи очи
 • Затруднено дишане и
 • Обрив

Алергиите се причиняват от така наречените алергени, например полени, животински косми, прах, акари или плесени.  Ако не сте сигурни откъде идва постоянната Ви хрема, поискайте лекарят да Ви направи тест за алергия, който да Ви помогне да определите дали страдате от алергичен ринит.

Икона за информация

Вашата аптека може да предложи бързо облекчение от досадната хрема в комбинация с главоболие, болки в гърлото и висока температура. Комбинираният препарат Аспирин® Комплекс съдържа ефективна комбинация от активни съставки, които облекчават свързаната с настинката болка и прочистват носа.

Съвети за превенция

Какво да предприемем срещу хремата в бъдеще? Най-добрият съвет за превенция е осигуряването на имунна защита. Балансираната диета, богата на витамини, може да допринесе за това, както и достатъчният сън и редовните физически упражнения. Спортовете с по-сериозни физически натоварвания като плуване, тичане или колоездене са особено препоръчителни.
Хигиената също е от съществено значение. Мийте ръцете си редовно, особено през студения сезон. По това време вирусите изобилстват. Честото проветряване може да предотврати развитието на хрема през зимата, тъй като увеличава влажността в помещението и предпазва лигавицата от изсушаване. Проветряването също намалява вирусното натоварване във въздуха в стаята.

Продължителност и развитие на хремата

Упоритата хрема често прави студения сезон дори по-неприятен, отколкото може да бъде. Най-тежко засегнатите искат да знаят какво е най-добре да направят по отношение на своята хрема. Събрахме най-важната информация за продължителността и хода на хремата, за да Ви помогнем да следите заболяването, напук на течащия или запушен нос.

Може ли да се прогнозира продължителността на хремата?

Като цяло колко време трае хремата? Този въпрос е особено важен за засегнатите, но за съжаление е доста трудно да се даде отговор. Времето, от което се нуждае защитата на тялото, за да победи успешно тези нашественици, може да варира. Обикновено хремата трябва да приключи за по-малко от седмица.

Съществуват обаче някои негативни влияния, които удължават продължителността на подсмърчанията и могат значително да удължат възстановяването:

 • Специални патогени, които са развили устойчивост и потенциална суперинфекция (допълнителна бактериална инфекция) са предизвикателство за организма.
 • Хронични състояния, които пряко засягат имунната система (напр. астма, хронични възпалителни чревни заболявания или HIV инфекция) отслабват имунната система.
 • Невъзможността за почивка в достатъчна степен причинява допълнителен стрес на тялото и служи като още един фактор, който затруднява битката срещу вирусите на настинката.

Основният симптом на настинката изчезва заедно с останалите, когато имунната система има сили и време да изкорени микроорганизмите. Точната продължителност, необходима, за да отшуми досадната хрема, невинаги може да се предскаже.

 

 

 

Причинителите на хремата

са основно вируси на настинка, които заразяват носната лигавица и причиняват инфекция

Продължителността и развитието

на хремата са трудни за прогнозиране. Обикновено е около една седмица

Фазите на хремата

протичат по много различни начини и имат различни симптоми (като течащ нос или пресипнал глас)

Облекчение

за всяка фаза на хремата може да се намерят изпитани домашни средства и лекарства

 

 

 

Жена с хрема.

Типичен ход на хремата

Дори ако точната продължителност на хремата не може да бъде ясно определена, поне следва характерен модел:

 • Инкубационен период: Вирусите се разпространяват по носната лигавица във времето от инфекцията до появата на първите симптоми. Обикновено засегнатото лице все още не знае за това инфектиране или предстояща хрема. Единственото нещо, което изпитва в този момент, може да бъде умора и лек намек за неразположение.
 • Течащ нос: Ако имунната система вече не е в състояние да отблъсне вирусите, хремата ще стане очевидна като симптом, тъй като лигавицата се опитва първо да изхвърли патогените от носа чрез течен секрет.
 • Пресипнал глас: Докато хремата се задържа, възпалението се развива в носната кухина и води до подуване на лигавицата. Увеличеният обем се усеща като запушване на носа на пациента, което затруднява дишането. Сега секретът постепенно става и по-вискозен.
 • Фаза на възстановяване: След като защитните сили на организма преодолеят патогена на настинката след няколко дни най-накрая настъпва възстановяване и хремата бавно отстъпва.

Начинът, по който човек, страдащ от хрема, преминава през отделните фази, зависи от имунната му система и общото му състояние. Въпреки това, има някои домашни средства за лечение на обикновена настинка и някои ефективни лекарства, които помагат да бъде по-поносима. Ако сте имали доста запушен нос и други симптоми, препоръчваме Ви комбиниран продукт с деконгестантна активна съставка като Аспирин® Комплекс.Това лекарство не само намалява предизвиканото от настинката главоболие и болки в крайниците  и понижава температурата , но може да предотврати и подуване на носната лигавица. Със своя съдосвиващ ефект, Аспирин® Комплекс понижава кръвообращението и подуването в лигавицата на носа и синусите, като същевременно потиска отделянето на секрети. Това означава, че пациентите могат да дишат по-свободно.

Издухване на запушения нос: как да го направите правилно?

Правилното издухване на носа е важно, особено когато носът е запушен.
Как да го направя правилно?
Важно е да издухате носа си съвсем леко и с малко натиск. Също така се препоръчва да се прави поотделно за всяка ноздра. И, разбира се, винаги да се използва чиста хартиена кърпичка. В противен случай, вирусите могат да се върнат в носа. Елементарните мерки като измиване на ръцете след издухване на носа също могат да намалят разпространението на вирусите на настинката.

Изпробвани и изпитани лечения при настинки

Хремата обикновено се развива по обичаен начин. Честото кихане е последвано от течащ нос. Когато след това носът се запуши, дишането става по-трудно и понякога направо става невъзможно. В резултат на това много хора имат проблеми и със съня. Най-накрая, когато носът се раздразни от издухването му или когато дишането през носа стане още по-трудно, много хора се чудят какво би могло да им помогне да се преборят с досадната хрема.
По-специално онези, които са силно натоварени в професионалния или личния си живот, искат бързо отново да могат да дишат. Много страдащи от настинки и хрема прибягват до доказани домашни средства и лекарства срещу настинка. По-долу ще представим най-важните методи за лечение.

Лекарства от аптеката

 • Деконгестантните назални спрейове обикновено улесняват дишането. Въпреки това те могат да навредят на носа в дългосрочен план. Ако се използват повече от седем последователни дни, потребителят може да стане зависим от тях, защото спрейовете за нос вече може да нямат достатъчен ефект. Те също така действат само в носа, но не в синусите.
 • Пероралните лекарства също могат да помогнат за намаляване на отока на лигавицата в носа и синусите. Продуктите за множество симптоми или комбинираните продукти обикновено съдържат деконгестант и аналгетик (обезболяващо средство) за лечение на съпътстващи симптоми като ринит, болка и повишена температура.
Икона за информаци

Комбинираният препарат Аспирин® Комплекс съдържа псевдоефедринов хидрохлорид като деконгестантна активна съставка. Има съдосвиващ ефект, което води до спадане на отока на носната лигавица до шест часа. Тъй като тази активна съставка се приема перорално, вместо да се прилага локално, околоносните синуси, които иначе са трудно достъпни, могат също да бъдат прочистени.

Какви домашни лекарства са на разположение при настинка?

Домашните лекове срещу настинка с хрема често са по-сложни от готовите лекарствени форми и следователно е по-трудно да намерят място в потенциално стресиращия ни ежедневен живот. Незначителните симптоми на хремата могат да бъдат лекувани с различни домашни средства и съвети:

 • Инхалация срещу хрема: Инхалациите с пара с етерични масла като мента или лайка се предполага, че имат противовъзпалителен ефект и овлажняват дихателните пътища.
 • Промивка: Промивката на носа с физиологичен разтвор също овлажнява лигавицата и може да намали броя на патогените.
 • Приемане на достатъчно количество течности: Достатъчният прием на течности се е доказал като особено полезно домашно средство срещу хрема. Това помага на носната лигавица да се осигури с влага отвътре.
 • Втриване в гърдите: Мнозина смятат, че втриването в гърдите на етерични масла (напр. ментол) или специални препарати от аптеката е изключително приятно. Обикновено обаче не помага да се отървете по-бързо от хремата.
 • Загряване: Приятното загряване е важен съюзник при лечението на обикновена настинка. Това подобрява кръвообращението в носа и дава възможност на имунната система да се бори по-успешно с патогените. Между другото, пикантната храна има много сходен ефект и може да изчисти носа чрез различни съставки (като капсаицин в лютия червен пипер).

Без видими подобрения? Хремата трябва да отстъпи след около седмица. Ако продължава да се връща въпреки инхалацията и другите лечения или ако стане постоянен проблем, трябва да отидете на лекар. Той може да диагностицира болестта точно и да препоръча лекарство.

Икона за информация

Запушен нос през нощта?

За Вашата нощна почивка: Опитайте се да лежите с леко повдигната глава: Това помага на лигавицата да деконгестира и подобрява дишането.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин®Комплекс или Аспирин® С? Кой е правилният продукт за мен?

Научете повече

Аспирин ултра на масата с чаша вода