Какво можете да направите за лечение на болки в гърлото и подобни проблеми?

Затруднено преглъщане, драскане в гърлото и евентуално дрезгав глас са типични симптоми в началото на настинката. Но какви са причините за болките в гърлото, които често се появяват? Какво бързо би отстранило симптомите? Добрият съвет е ценен, когато симптомите се влошат и гърлото се инфектира. Мнозина не са сигурни какво да правят, когато започнат да изпитват затруднения при преглъщане. Настинката може да прояви голямо разнообразие от симптоми в гърлото. Прочетете за това как да различите симптомите и как да им противодействате.

Разпространението на патогени като причина за възпалено гърло

Най-честата причина е вирусна инфекция на горните дихателни пътища (носа, синусите и гърлото). Над 200 различни патогени могат потенциално да причинят настинка. Едва ли е изненадващо, че се получава два или три пъти годишно. Инфекцията причинява възпаление на лигавицата на гърлото, което я прави червена и подута. Възпаленото гърло обикновено е първият признак на предстояща настинка, което често се развива успоредно с хремата. Това обаче не означава, че хората с възпалено гърло биха били по-податливи на настинка. Възпаленото гърло може да изглежда просто като още един симптом или може да бъде напълно независимо от всичко друго. Инфекцията на лигавицата на фаринкса с вируси на настинка може да се излекува без никакви последствия.
Възпаленията на гърлото са толкова чести, защото носът и гърлото са първите, през които патогените навлизат в тялото. Отговорна за отстраняването на патогените, лигавицата е един от механизмите, които служат за тази цел. Студеното време, например през зимните месеци, кара кръвоносните съдове в тази зона да се свиват от хладния въздух. Тя също така изсъхва по-често. Намалената циркулация и свързаното с това намалено производство на секрет улеснява вирусите, които могат да заразят гърлото и да се заселят там.
Не всички болки в гърлото са еднакви: Различават се различни форми на възпалено гърло въз основа на това коя част на гърлото е засегната от инфекцията:

 • Възпаление на гърлото (фарингит)
 • Възпаление на сливиците (тонзилит)
 • Възпаление на ларинкса (ларингит)

Трите клинични картини често се различават по своите симптоми. Докато фарингитът обикновено е придружен от характерното драскане в гърлото, първият признак на ларингит е дрезгавият глас. Тонзилитът обикновено идва с много силна болезненост в гърлото, която може да достига до нивото на ухото. Всички те могат да се появят и в комбинация, например ако ларинксът и гърлото са възпалени едновременно.

Други причини за болки в гърлото

Възпаленото гърло е един от типичните симптоми на настинката. В някои случаи обаче причината може да бъде друго заболяване, като например:

 • Грип
 • Алергии
 • Скарлатина, морбили, заушка (паротит)
 • Инфекциозна мононуклеоза

Дразнителите в околната среда, като дим от цигари, много сух въздух и прах, са допълнителни потенциални причини за възпалено гърло. Те също дразнят лигавицата и могат да причинят драскане в гърлото или кашлица. Прекомерното натоварване на гласа, например от пеене на концерт, също често причинява болка в областта на гърлото.

Мога ли да предотвратя възпалението на гърлото?

Тъй като настинката е честа причина за възпалено гърло, първо трябва да се предотврати нейното развитие. От една страна, това означава поддържане на имунната система силна: Здравословното и балансирано хранене, редовните упражнения и достатъчно сън имат съществено значение за това. Полезно е овлажняването на въздуха в помещението чрез редовно проветряване и/или овлажнители на помещението.
Възпалението на гърлото може да бъде предотвратено и като не позволявате на вирусните патогени да навлязат в тялото Ви. Публичният транспорт е типичен източник на вируси. Избягвайте го, доколкото можете. Тъй като това невинаги е възможно, обърнете внимание на хигиената на ръцете си, за да отстраните от тях микробите след контакт с дръжките в автобуса или подобна повърхност. Поддържането на лигавицата влажна (пиене на достатъчно течности) и топлото облекло (носене на шал около врата) също може да помогне за задържане на вирусите и предотвратяване на възпаленото гърло.

Облекчаване на симптомите: Какво да правим срещу възпалено гърло?

Налични са различни домашни средства, ако във връзка с настинка се появи болка в гърлото. Наред с други неща, следните мерки са с доказан успокояващ ефект:

 • Приемане на достатъчно количество течности: Ако е възможно, пийте поне два литра течности на ден. За предпочитане вода или неподсладен чай . Ако лигавицата на гърлото е възпалена, чаят от салвия (градински чай) ,например, може да има успокояващ ефект.
 • Топлината е друго ефективно домашно средство срещу болки в гърлото. Поддържайте врата си топъл с мека кърпа или шал.
 • Гаргарата също е популярно домашно средство за възпалено гърло. Можете да направите гаргара с половин чаена лъжичка сол, разтворена в чаша топла вода, за да облекчите симптомите.
 • Какво друго помага при възпалено гърло? Най-важното е да си починете и да дадете на тялото си достатъчно време да се възстанови.

Въпреки това, често е невъзможно да си вземете почивка от ежедневието заради възпалено гърло. Много хора трябва да ходят на работа или да се грижат за семейството си. В този случай е необходимо бързо средство за облекчаване на болки в гърлото и другите симптоми. Обезболяващите и противовъзпалителните препарати от аптеката обикновено са лекарства, отпускани без рецепта.

Икона за информация.

Съвет: Комбинираният продукт Аспирин® Комплекс също е добър избор при болки в гърлото в комбинация със запушен нос и синуси, и повишена температура. Той не само облекчава болката, но има и противовъзпалителен ефект.

Възпалено гърло и висока температура: Кога да посетите лекар?

Обикновено болките в гърлото могат да бъдат преодолени успешно с известните домашни лекарства или препарати от аптеката. Някои симптоми обаче са тревожни и трябва да посетите лекар:

 • много тежка или влошаваща се болка в гърлото
 • висока температура (39 градуса Целзий и повече)
 • подута шия, която затруднява дишането или го ограничава
 • допълнителна болка в стомаха и гадене

Посетете лекар и ако симптомите не се подобрят в рамките на три дни. Говорете с Вашия личен лекар или специалист по уши, нос и гърло (УНГ). Те могат да предпишат лекарство, което ще помогне за бързо облекчаване на болката в гърлото, ако е необходимо.

 

Респираторни инфекции

Те обикновено са основната причина за възпалено гърло и често се появяват във връзка с настинка

Инфекции

Може да се намалят чрез обичайните хигиенни мерки

Лечение

Домашните лекарства могат да облекчат незначителните симптоми. Продуктите от аптеката предлагат и алтернатива

 

Жена с болки в гърлото

Какво представлява фарингитът?

Ако болката в гърлото се влоши повече от обичайното, това може да бъде причинено от фарингит. Как става това? Какво може да се направи относно болката?

Възпалението на гърлото обикновено се проявява като част от настинката през есенните и зимните месеци. Фарингитът също се причинява от типичните вируси на настинка като риновируси, аденовируси, парагрипни вируси или коронавируси. Той се различава от възпалено гърло по това, че в гърлото се е проявило болезнено възпаление. Възпаленото гърло тук е основният симптом. Фарингитът обикновено е много болезнен и също е заразен.

Бактерии, например стрептококи, са рядка причина за възпаление на гърлото. Възможно е обаче да навлязат бактерии поради отслабена имунна система в хода на вирусна инфекция (вторична инфекция). След това възпалението може да се разпространи в сливиците. Лекарят може да разпознае тонзилит по бяло-жълтеникавите налепи по сливиците.

Икона за информация.

Полезни знания: Ако лигавицата на фаринкса е възпалена повече от три месеца без прекъсване, лекарите наричат това хроничен фарингит. За разлика от острото възпаление обаче, това се причинява от външни влияния, а не от вируси. Например прекомерната консумация на цигари или химикали може да увреди чувствителната лигавица в гърлото.

Симптоми на фарингита

Първите признаци на възпалено гърло включват следните симптоми:

 • Драскане в гърлото
 • Възпалено гърло
 • Затруднено преглъщане (дисфагия)
 • Усещане за дрезгавост и сухота
 • Възпалена зачервена лигавица в гърлото

Заболяването често се придружава от главоболие и болка в крайниците.
Латералният фарингит е специална форма на фарингит, която засяга лимфните канали (латералните гласни връзки), които се намират отстрани на гърлото. Характеризира се със силно зачервяване и подуване в случай на възпаление. Други типични симптоми са силно възпалено гърло, затруднено преглъщане, болки в ушите и главоболие, и чувство на обща слабост. За изясняване на диагнозата трябва да се потърси лекар.

Лечение на фарингит

 • За разлика от бактериалната инфекция, която може да бъде лекувана с антибиотици(предимно), вирусният фарингит се лекува симптоматично. Можете да подпомогнете процеса на оздравяване със същите домашни средства като при обикновена болка в гърлото. Запомнете: Пийте достатъчно количество течности, за да поддържате лигавицата на гърлото влажна и да изхвърлите вирусните патогени от тялото
 • Билковите чайове от салвия (градински чай) могат да намалят възпалението и да стимулират кръвообращението
 • Горещите компреси или топлото мляко действат благоприятно на гърлото

Освен това има възможност да се прибегне до противовъзпалителни и аналгетични продукти от аптеката за борба с острия фарингит.

Ако подозирате хронично състояние, първо се обърнете към лекар, за да установите причината. След поставяне на диагнозата избягвайте доколкото е възможно такива причинители. Обикновено болката в гърлото ще изчезне след няколко седмици.

Трудности при преглъщане (дисфагия)

Трудности при преглъщане също се появяват във връзка с болки в гърлото от време на време. Възпалението на хранопровода или лигавицата на гърлото са потенциални причини за това.

Аватар на човек с болки в гърлото

Процесът на преглъщане

Ние правим между 1000 и 2000 преглъщания на ден, обикновено без да забелязваме, въпреки че преглъщането само по себе си е сложен процес/рефлекс. Преглъщането може да бъде разделено на три фази:

 1. В първата фаза, зъбите разкъсват навлизащата храна, която е пропита със слюнка от езика. От устата, хапката влиза в гърлото, което предизвиква рефлекса на преглъщане,
 2. Стартира фазата на преглъщане (фарингеална фаза). Хапката се транспортира от гърлото към хранопровода. Няколко анатомични структури гарантират ларинксът да остане затворен, за да не навлиза храна в трахеята.
 3. През фазата на провеждане на храната към стомаха (езофагеална фаза), хапката влиза в хранопровода и се транспортира в стомаха чрез вълнообразни движения на мускулите.

Докато първата фаза може да бъде контролирана от нас, преглъщането и фазата развиваща се в хранопровода се извършват без нашата съзнателна намеса.
 

Трудности при преглъщането

Трудности при преглъщането могат да се появят при всеки. Те даже са често срещани симптоми. От подутина в гърлото, до драскане/дразнене и възпалено гърло. Симптомите могат да варират и в зависимост от причината за симптома, трудностите при преглъщане могат да се проявят по различни начини. Тъй като много структури участват в процеса на преглъщане, причините за затрудненото преглъщане могат да бъдат различни:

 • Проблеми с преглъщането обикновено се причиняват от възпаление на устната лигавица, което често се случва при настинки. Освен това, хората обикновено развиват и възпаление на гърлото.
 • Възпаление на лигавицата на хранопровода е друг потенциален причинител на затрудненията при преглъщане. То е най-болезнено, когато ядете твърди храни.
 • Стомахът може също да е отговорен за болката при преглъщане. Специален мускул обикновено затваря стомаха, за да не позволи на храната да се върне обратно в хранопровода. Ако тази функция обаче е нарушена, стомашните сокове могат да причинят киселини.

Какво е затруднено преглъщане (дисфагия)?

Дисфагията е проблем с преглъщането. Тя се изразява в симпоми като затруднено движение на езика, слаб гълтателен рефлекс или честа кашлица. Причинителите за дисфагия също са разнообразни: Възможни причини могат да бъдат травми на главата и врата, болести на някои от мускулите, които отговарят за преглъщането, инсулт или други неврологични болести, като например проблеми с преглъщането свързани с напредването на възрастта. Посетете лекар, ако подозирате, че може да страдате от дисфагия.

Болки при преглъщане: Какво може да направите?

На първо място, трябва да намерите причината за проблемите с преглъщането. Дали са породени от леко възпаление или са засегнати някои от мускулите, участващи в преглъщането? За да бъдете сигурни е препоръчително да посетите лекар. Той ще може да предложи подходящо лечение спрямо диагнозата.
Например, ако болката е причинена от възпаление на устната лигавица, специални изплаквания на устата могат да осигурят облекчение. Ако симптомите са свързани с възпалено гърло, причинено от настинка, обезболяващи и противовъзпалителни средства могат да помогнат.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода