Настинката засяга не само носа, но и синусите

Ако се появи главоболие и/или притискаща болка в лицето по време на настинка, най-вероятно е налице остра инфекция на синусите. Научете за характерните за синузита симптоми и лекарствата, които биха помогнали, по-долу.

Какви са характерните за синузита симптоми?

Хрема и възпаление на околоносните синуси в много случаи са неразличими въз основа само на симптоми. Така е, тъй като синузитът (възпаление на околоносните синуси) обикновено протича успоредно с хрема (ринит). Медицинският термин за това явление е риносинузит. Пациентите често съобщават за:

  • Запушен нос
  • Течащ нос
  • Ограничена възможност за дишане през носа и намалено обоняние
  • Общо неразположение
  • Главоболие
  • Притискаща болка в лицето, която се влошава при навеждане.

Притискащата болка често позволява да се определи кой синус се е възпалил поради настинка. Болката в областта на челото и очите, например, предполага възпаление на фронталния синус. Болка около челюстта или бузите показва вероятно възпаление на максиларния синус. Характерните му симптоми лесно могат да бъдат oбъркани със зъбобол. Максиларният и фронталният синузит са най-често срещаните видове синузити.

Развитие на синузита

Носът и синусите са свързани чрез тесни свързващи проходи, наречени остиуми. Когато носната лигавица е инфектирана, инфекцията може да премине през остиумите до околоносните синуси, което води до синузит. Към днешна дата дори се предполага, че всяка инфекция на носната лигавица до известна степен се разпространява до околоносните синуси.

Икона за информация

Вероятността за развитие на синузит се увеличава, ако носната лигавица е силно подута и поради това се натрупва секрет. В този случай остиумите са блокирани и няма достатъчна вентилация на синусите, което създава идеалната среда за размножаване на патогени.

По принцип синузитът може да засегне всички синуси. Те са кухини в черепа, които също са покрити с лигавица. Има четири вида синуси, от горе надолу: Фронтален синус, етмоидален синус, клиновиден синус и максиларен синус.

 

 

 

Синузит спрямо ринит

Синузитът обикновено идва с повишено главоболие и на първо място натиск в околоносните синуси

Развитие

Това се случва, когато инфекция на носната лигавица се разпространи в синусите през остиумите

Лечение

Продуктите с деконгестантна активна съставка псевдоефедринов хидрохлорид имат отпушващо носа действие и за разлика от назалните спрейове могат да разпространят ефекта си чак до остиумите

Домашни лекове

Парни инхалации и прилагането на инфрачервена светлина могат да подпомогнат допълнително за облекчаване на синузита

 

 

 

Жена, която не се чувства добре

Синузит: Лекарства и домашни лекове

Синусите, блокирани от възпаление, основно се нуждаят от лечение, което спомага за намаляване на подуването на лигавицата в дихателните пътища, така че секретът да може да се оттича по-лесно и околоносните синуси да се вентилират по-добре.

Лекарствата с вазоконстрикторна активна съставка, например псевдоефедринов хидрохлорид, са подходящи за лечение на синузит. Това вещество има деконгестантно действие върху лигавицата на носа и околоносните синуси, както и върху остиумите, които са труднодостъпни посредством конвенционалните назални спрейове. Това дава възможност за по-добро оттичане на натрупания секрет. Псевдоефедринов хидрохлорид се използва и в комбинирания продукт Аспирин® Комплекс . Втората му активна съставка, ацетилсалицилова киселина (Аспирин®), облекчава главоболието едновременно с намаляване на усещането за напрежение в главата и в областта на очите, бузите, челото и корена на носа. Аспирин® има също и противовъзпалително действие.

Освен лекарствата, инхалацията с пара, за която е доказано, че спомага за облекчаване на симптомите на подуване и кашлица, може да помогне и за облекчаване на симптомите на синузит. Също много от пациентите намират приложението на инфрачервената светлина за приятно. Това помага и за намаляване на възпалението. Леко повишаващата се влажност в помещението помага и за втечняване на вискозния секрет и предотвратява прекалено бързото изсъхване на лигавицата.

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра , Аспирин® Комплекс или Аспирин® С? Кой е подходящият за мен продукт?

Аспирин ултра на масата с чаша вода