Кашлица: Симптоми, причини и лечение

Кашлянето е нормална телесна реакция към неблагоприятно въздействие върху дихателна система. От друга страна, тя може да има различни причини и симптоми, които ще анализираме тук.

Кашлянето е рефлекно действие на тялото. Неговата цел е или да отговори на дразнене на лигавиците на дихателните пътища (на фона на гастроезофагеален рефлукс, възпаление или наличие на чуждо тяло), или да изхвърли слузта, която задръства бронхите, трахеята или ларинкса [1.1]

Суха или влажна, хронична или внезапна, временна или продължаваща няколко седмици, като единичен симптом или съпътствана от други симптоми, кашлицата се проявява в различни форми и изисква различни отговори.


Кашлица: главни симптоми

Кашлянето е често срещан симптом, поради който пациентите обикновено се консултират с лекар. От физиологична гледна точка кашлянето протича в три етапа: дълбоко вдишване, блокиране на въздуха в ларинкса и след това бързо издишване чрез грубо отваряне на глотиса (отвора на ларинкса). Кашлицата може значително да се различава в продължителността и характера си. Пристъпите на кашляне може да са кратки, на редовни интервали или дълги, с ниска или висока интензивност, като също така могат да предизвикат или да са съпътствани от тежка болка в гърдите.

В допълнение, точният характер на кашлицата и нейните последствия зависят предимно от причината, наличието или липсата на слуз, вирусна или бактериална инфекция или други възможни симптоми. Целта на кашлянето е да подпомогне дихателната система и поддържане на здравето на белите дробове чрез изхвърлянето на чуждите частици.

Въпреки това, като се изключи еднократното дразнене, внезапната или упоритата кашлица (виж следващия раздел) може да е проява на различни болести, от обикновена простуда до стенокардия, от коклюш до ларингит, от бронхит до муковисцидоза или от астма до бронхиален карцином. Ето защо е необходимо да се определи най-подходящото лечение.


Видове кашлица

Суха кашлица

Сухата кашлица се нарича непродуктивна или дразнеща, за разлика от влажната кашлица, защото е предизвикана от дразнене на дихателните пътища, без да има производство или изкашляне на слуз (или храчка). Въпреки липсата на храчки, сухата кашлица може да е изтощителна и болезнена и може да започне порочен кръг – кашлянето дразни дихателните пътища, чрез което провокира следващи пристъпи на кашляне.

Влажна кашлица

Влажната кашлица се характеризира чрез периодичното отделяне на слуз (плътна, лепкава субстанция, която се секретира от лигавици и жлезистите клетки), която задръства дихателните пътища. Тази храчка може да е по-плътна или по-рядка. Влажната кашлица често може да е предшествана от суха кашлица.


Кашлица: чести причини

Вирусна и бактериална инфекция

Обикновено сухата кашлица се предизвиква от вирусна инфекция на дихателните пътища, но може да възникне също и поради бактериална инфекция като пневмония или коклюш. В допълнение, сухата кашлица с вирусен произход (простуда, синузит или дори бронхит) може също да стане влажна кашлица.

Причината за кашлянето също води до разлики в неговото начало и продължителност. Хроничната кашлица може да разкрива тежко заболяване или медицински проблем с по-голяма или по-малка тежест. Например, киселинният рефлукс (гастроезофагеална рефлуксна болест, или ГЕРБ) може да предизвика хронична кашлица, която води до възпаление на хранопровода, дразни гърлото или да предизвика образуването на слуз [2.1]. Бронхитът (възпаление на бронхиалните тръби и обвивката на белите дробове) също предизвиква пристъпи на кашляне. Астмата (бронхоспазъм или диспнея – затруднено дишане поради спазми на бронхиалните тръби) е сериозно заболяване, което често предизвиква тежки пристъпи на сухо кашляне [2.1].

В допълнение, сухата или влажната кашлица са често наблюдавани симптоми на простуда, грип или дори COVID-19 [3.1]. На последно място, независимо дали кашлицата е влажна или суха, всяка храчка, съдържаща кръв, е основание да се консултирате с лекар възможно най-бързо. В действителност, кашлицата може да бъде симптом на обикновена простуда, както и симптом на много по-тежко заболяване като злокачествено заболяване, в частност рак на белия дроб.

В зависимост от причините за кашлицата, диагнозата и лечението на сериозни белодробни заболявания (белодробен емболизъм, пневмоторакс и др.) от общопрактикуващ лекар, [4.1] специалист по УНГ (уши, нос, гърло), алерголог или пулмолог не се ограничават до вирусна или бактериална инфекция.


Пушене

Влошеното УНГ здраве, чийто признак е хроничната кашлица, може да бъде следствие също и от практики като пушенето. В този контекст дихателните пътища са дразнени и увредени не от вирусни заболявания като грип или бактериални инфекции, а от редовното излагане на тялото на вредни частици чрез пушенето на обикновени или електронни цигари [5.1].

В действителност цигареният дим остава една от водещите причини на хроничната кашлица [5.2]. В допълнение, пушенето, независимо дали е активно или пасивно (чрез постоянно излагане на дим или пари в непосредствената среда) също е фактор при сърдечно-съдовата недостатъчност, която може да доведе до влажна или суха кашлица [6,1]. Ето защо, освен обичайното самолечение с лекарства, което съпътства редки епизоди на кашлица, диференциалната и прецизна диагноза на основните причини на сухата или влажната, упорита, или хронична кашлица е основа за предписването на подходящо лекарствено лечение.

Освен поради пушенето на обикновени или електронни цигари, вдишването през носа на дразнещи пари, които предизвикват значителни пристъпи на кашляне, може да възникне също и поради готвене на скара или горене на дърва за огрев. От друга страна, в този контекст кашлянето ще бъде единственият и основният симптом, който се наблюдава.


Други симптоми, съпътстващи кашлянето

Въпреки всичко, ако кашлицата е съпътствана от повишена температура или значително стичане на секрет от носа, тя вероятно е симптом на инфекция. В допълнение, ако пристъпите на кашляне са съпътствани от тежка болка в гърдите, задух или повръщане, тогава са възможни различни заболявания и незабавно трябва да се консултирате с общопрактикуващия лекар. Пневмонията, например, е потенциално тежка болест, която може да започне със суха, безобидна кашлица, след което да се развие в раздираща кашлица. Когато е в напреднала фаза, тя е медицинско състояние, което изисква неотложно лечение. Ето защо, възстановяването или втечняването на секрета в дихателните пътища е важна цел на помощта при акутни белодробни проблеми. Също така е необходимо да се неутрализират и отстраняват дразнителите, което улеснява дишането. Например прахът се определя като един от основните дразнители на дихателните пътища и причина за силно кашляне [7.1].

От друга страна, трябва да се има предвид, че и други, по-слабо известни заболявания също предизвикват кашляне, например гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) [2.2] или алергии (към въздушни частици, т.е. алергените във въздуха като полени или плесени, за разлика от хранителните алергии) [2.3].

 


Лечение на кашлицата

В зависимост от причините и последствията на кашлицата може изобщо да не прилагате лечение, да използвате лекарства от народната медицина, да вземате лекарства, отпускани без лекарско предписание, които се продават в аптеката, или да се консултирате с личния си лекар.

В случай на инфекция лекарят може да избере да предпише антибиотици, след като са били извършени различни тестове и е била поставена диагнозата. В действителност кашлянето е важно защитно рефлексно действие и е важно да се разбере източникът на дразненето, преди да се правят опити за облекчаването на кашлицата.

Лечението на коклюш изисква антибиотици, сиропи или таблетки за смучене за облекчаване на рядкото или хроничното дразнене в гърлото. Някои хора предпочитат да използват лекарства на народната медицина като меда за облекчаване на дразненето в гърлото. Лекарствата на традиционната медицина могат да са ефективни при облекчаването на някои от причините за кашлица и могат да се използват самостоятелно или в съчетание с лекарства, които са разработени от фармацевтичната промишленост и са били тествани в клинични изпитвания. По този начин лекарствата на народната медицина и съвременните терапии могат да успокояват дразненето на трахеята и останалите дихателни пътища и ефективно да лекуват някои заболявания, предизвикващи кашляне.

Широкият спектър на лечението на кашлицата и нейните причини включва сиропи за кашлица, втечнители на бронхиалните секрети и експекторанти, супресанти и инхибитори (макар че трябва да се имат предвид някои потенциални странични ефекти като стомашни киселини). В допълнение, срещу някои заболявания, които предизвикват кашляне, са разработени ваксини, които предотвратяват или ограничават тези симптоми, независимо дали има възпаление на дихателните пътища, стесняване на дихателните пътища, което често се проявява чрез свиркащо дишане, или бактериална инфекция.

Следователно кашлянето е нормално, но комплексно явление. Провеждат се клинични проучвания, за да се установи диапазонът на заболяванията, които могат да предизвикат различни видове кашлица, и най-ефективните средства и медикаменти за тяхното лечение. От анализа на флегмата до ваксините, от сиропите до аерозолите, всяка ситуация изисква, ако кашлицата е упорита, прецизна медицинска диагноза и лекарствено или традиционно средство, подпомагащо възстановяването на доброто здраве на тялото.

Ако кашлицата продължава, ако е свиркаща или с гъст секрет, или ако се наблюдава при деца, новородени деца или уязвими хора настоятелно се препоръчва да се избягва самолечението с лекарства и да се потърси консултация с лекар.

 

Библиография

  1. https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/basics/definition/sym-20050846 - 1
  2. https://www.pennmedicine.org/for-patients-and-visitors/patient-information/conditions-treated-a-to-z/cough - 1, 2, 3
  3. https://www.nhsinform.scot/long-term-effects-of-covid-19-long-covid/signs-and-symptoms/long-covid-cough - 1
  4. https://www.msdmanuals.com/home/lung-and-airway-disorders/symptoms-of-lung-disorders/cough-in-adults#v1669447 - 1
  5. https://www.healthline.com/health/smokers-cough - 1, 2
  6. https://www.medicalnewstoday.com/articles/congestive-heart-failure-cough - 1
  7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/lung-irritants - 1

Преглед на продуктите Аспирин®

Аспирин® Ултра, Аспирин®Комплекс или Аспирин® С? Кой е правилният продукт за мен?

Научете повече

Аспирин ултра на масата с чаша вода