Главоболие

Главоболието е познато на хората по цял свят. Проучванията показват, че от хронично и рецидивиращо главоболие страдат повече хора, отколкото от астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В световен мащаб, половината до три четвърти от хората на възраст от 18 до 65 години са имали поне веднъж главоболие през последната година и повече от 10% от тях съобщават за мигрена. 1.7–4% от възрастното население по света страда от ежемесечно главоболие на всеки 15 или повече дни. Въпреки регионалните различия, различните видове главоболие са проблем от световен мащаб, засягащи хора от всички възрасти, раси, икономическо положение и географски региони.

Source: World Health Organization, Media Centre, Fact sheet N°277, Headache Disorders, October 2012

често причинявано от скованост в раменете, врата и дъвкателните мускули


обикновено свързано със стрес, депресия и/или тревожност


може да бъде отключено от преумора, недоспиване, неправилно хранене или консумация на алкохолни напитки


нелекуваното тензионно главоболие може да трае от 30 минути до 7 дни


епизодичното тензионно главоболие обикновено се проявява за по-малко от 15 дни месечно. При по-честа проява, състоянието се описва като хронично главоболие.


по-често срещано при жени, особено при жени в детеродна възраст, тъй като може да бъде свързано с хормонални промени


най-честият симптом е силна пулсираща болка в главата; може да включва и гадене и повишена чувствителност към светлина и шум


оставено без лечение, може да трае от 4 до 72 часа и се проявява средно от 1 до 6 пъти месечно


може да бъде предшествано от други симптоми или от така наречената „аура“, когато човек вижда пулсиращи светлини в зрителното поле


можете да контролирате мигренозните пристъпи по-ефективно, като избягвате отключващите фактории своевременно вземете точното средство за облекчаване на болката.


Нагоре