ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Активната съставка в Аспирин е ацетил-салицилова киселина. Механизмът на действие на ацетил-салициловата киселина е широко документиран и описан в литературата. Ацетил-салициловата киселина инхибира производството на някои вещества в човешкото тяло, известни като простагландини, които предизвикват придружаващите уврежданията болка, повишена температура и възпаление. Резултатът: облекчаване на болката, понижаване на температурата и намаляване на възпалението.
Аспирин повлиява процеса на съсирване на кръвта. Когато кървите, клетките, които спомагат за съсирване на кръвта, наречени тромбоцити, се натрупват на мястото на раната. Тромбоцитите спомагат за образуването на тапа, която запушва отвора в кръвоносния съд и спира кървенето.
Такова съсирване може да настъпи и в съдовете, които доставят кръв на сърцето, ако кръвоносните Ви съдове са вече стеснени в резултат на атеросклероза − натрупване на мастни отлагания в артериите (плаки). Някоя плака във вътрешния слой на съда може да се разкъса като това води до бързо формиране на кръвен съсирек и запушване на атрерията. Така потока кръв не достига до части от сърцето или мозъка и може да причини инфаркт или исхемичен инсулт. Лечението с Аспирин намалява процеса на агрегиране (натрупване) на тромбоцитите и поддържа свободното протичане на кръвта, като предотвартява риска от допълнително увреждане в резултат на сърдечен инфаркт или исхемичен инсулт.
Аспирин има доказан профил на безопасност при милиони хора в продължение на повече от сто години. Независимо от това, както при всички лекарства, Аспирин може да има нежелани лекарствени реакции.
Ако страдате от диабет, добре е да се консултирате с Вашия лекар, който е добре запознат с Вашата история на заболяването и лекарствата, които приемате, за да може да отговори на този въпрос. Аспирин може да взаимодейства с някои лекарства за диабет(сулфанилурейни продукти)
Ацетил-салициловата киселина намалява ефекта на някои химически сигнални системи в тялото. Тези съединения са отговорни за агрегацията на кръвните плочици (тромбоцити) или кръвосъсирването. Следователно, Аспирин може да намали значимо риска от образуване на съсиреци.
Бременните жени не трябва да приемат ацетилсалицилова киселина през последните три месеца от бременността. Освен това, по правило, при бременни жени не се препоръчва приемане на ацетилсалицилова киселина през първите шест месеца от бременността, освен ако изрично не е предписана и под строго лекарско наблюдение.
Активната съставка в Аспирин, ацетилсалициловата киселина, е синтезирана в чиста и стабилна форма от Байер преди повече от 100 години. Оттогава до днес продуктите допълнително са усъвършенствани. Байер дори са учредили „Международна награда за Аспирин “ от името на учени от цял свят за изключителни научни постижения в областта на изследването на Аспирин. Вие можете да бъдете уверен, че приемате оригиналните продукти Аспирин, произвеждани от Байер, само когато видите думата Аспирин® или Байер® Аспирин на опаковката. Съставът и технологията на производство на даден лекарствен продукт може да имат значителен ефект върху неговата ефикасност. Като изобретател на Аспирин, Байер инвестира много в разработване на нови технологии, които могат да имат значителен ефект върху ефикасността на Аспирин.
Да. Следвайте приложените указания и не приемайте по-голяма от препоръчваната обща дневна доза.
Ацетилсалициловата киселина, активната съставка в Аспирин, е синтезирана в химически чиста и стабилна форма за първи път през 1897 г. от младия химик от Байер д-р Феликс Хофман и неговия екип. Две години по-късно, ацетил-салициловата киселина е пусната на немския пазар под търговското наименование Аспирин.
Буквата “A” означава Ацетил, който е частта на оцетната киселина в молекулата на активната съставка на продукта, ацетилсалициловата киселина. Следващата сричка „спир“ е свързана с растение, познато под името Spirea ulmaria, от което се извлича салицин, комбинация на захари на салициловата киселина. Салициловата киселина е основният продукт, от който се синтезира ацетилсалициловата киселина. Окончанието „ин“ е често използвана наставка в наименования на лекарства по времето на синтезирането на първата стабилна форма на ацетилсалицилова киселина от Феликс Хофман през 1897 г.
Запознайте се с листовката или се консултирайте с Вашия фармацевт или лекар, преди да вземете Аспирин в комбинация с други лекарства.

Аспирин Ултра представлява преоткриване на Аспирин от Байер, вълнуваща иновация за облекчаване на болката. Следващото поколение Аспирин - Аспирин Ултра използва микро-активна технология в процес на патентоване, която води до по-бързо облекчаване на болката; клинично доказано е, че той успокоява болката два пъти по-бързо, отколкото класическия Аспирин таблетки.1

Аспирин Ултра облекчава леката до умерена болка два пъти по-бързо, отколкото класическия Аспирин таблетки.1 Той осигурява симптоматично лечение на висока температура и/ или лека до умерена болка, като например главоболие, симтоми на грип, зъбобол, мускулни болки.

В клинично проучване за оценка на следоперативна зъбна болка (след изваждане на мъдрец) е показано, чe Аспирин Ултра започва да облекчава болката след 16,3 минути (въз основа на средното време, необходимо за първото усещане на облекчение).

Препоръчителната доза и максималният дневен прием са указани на листовката, която трябва да се прочете и спазва преди приемане на продукта с течности, както е посочено. Дозировката е същата, както за обикновения Аспирин таблетки.

Да, ацетилсалициловата киселина - активното вещество в Аспирин Ултра, има добре установен профил на безопасност.2,3 Наред с това, бързото разтваряне на Аспирин Ултра в организма и бързото абсорбиране в кръвообращението могат да допринесат за по-благоприятен профил на безопасност и поносимост.2,3

Не, Аспирин Ултра няма стомашно-устойчиво покритие покритие, тъй като това значително би забавило действието му за облекчаване на болката  и високата температура. Независимо от това Аспирин Ултра има специално спрей-покритие, което спомага за лесното му преглъщане, като позволява бързо действие.

Патентованата микроактивна технология спомага за ускоряване на абсорбирането и намаляване на времето за постигане на облекчение с ацетилсалицилова киселина (АСК) - активното вещество в таблетките Аспирин Ултра. Технологията комбинира по-малък размер на частиците АСК с натриев карбонат, който действа като дезинтегриращ агент, в резултат на което активното вещество бързо се усвоява и абсорбира от организма.

Не. Заявление за патентоване беше подадено през 2009г. След издаването му, патентът ще даде на Байер изключително право върху технологията за определен брой години.

Да. Спазвайте указанията за ползване и не приемайте повече от общата препоръчителна доза в рамките на един ден.

Не, Аспирин Ултра не се препоръчва за използване в режима за превенция на сърдечно-съдови заболявания.  Аспирин Ултра се предлага единствено в доза от 500 mg и се използва единствено за облекчаване на болка и висока температура.

С представянето на Аспирин през 1899г. Байер предложи на потребителите един от първите масово достъпни аналгетици (болкоуспокояващи) и помогна за създаването на категорията самолечение за облекчаване на болката. Днес, чрез комбинация от технологична иновация и богат опит в облекчаването на болката, Байер предлага нов стандарт в ацетилсалициловата киселина за облекчаване на лека до умерена болка с Аспирин Ултра.

За Аспирин Ултра използвахме опаковка, която демонстрира, че той е съвременен продукт с модерно усещане. Новата изцяло зелена опаковка с лъскав и иновативен преносим блистер под формата на детелина визуално символизира скорост, сила и иновация.

Аспирин Ултра се произвежда в Битерфелд, Германия.

Аспирин Ултра на Байер вече се предлага на потребители от Европа и Латинска Америка в около 25 държави през 2016г.

1 Cooper SA, Voelker M. Evaluation of onset of pain relief from micronized aspirin in a dental pain model. Inflammopharmacology 2012; 20:233-242
2 Lanas A, et al. Short-Term Aspirin Use for Pain and Cold: Gastrointestinal Adverse Effects. Drugs in R&D. 2011; 11: 277-288
3 Baron JA, et al. Gastrointestinal Adverse Effects of Short term Aspirin use: A Meta-analysis of Published Randomized Controlled Trials. Drugs in R&D 2013;13:9-16

L.BG.MKT.11.2016.0955 A 277/29.12.2016

Причините да Ви бъде предписан Аспирин Протект могат да бъдат две:
1. Вече сте преживяли първи сърдечен инфаркт или исхемичен инсулт – в такива случаи, дневна доза Аспирин Протект ще помогне за предотвратяване на втори инцидент.
2. Може да имате няколко рискови фактора за сърдечно-съдово заболяване, като висок холестерол или високо кръвно налягане; може да страдате от диабет или да имате фамилна обремененост за сърдечно-съдово заболяване – тогава, Аспирин Протект може да помогне за предотвратяване на появата на инфаркт. Някои хора са изложени на риск от сърдечно-съдово заболяване, без да знаят за това; затова е важно да спазвате препоръките на лекаря, дори и да се чувствате здрави.
Сърдечно-съдовите заболявания засягат сърцето и кръвоносните съдове. Сърдечно-съдовите инциденти, като инфаркт и инсулт, могат да се проявят в резултат на ефектите на редица сърдечно-съдови рискови фактори. Рискови фактори като висок холестерол, високо кръвно налягане, диабет и тютюнопушене могат да причинят увреждане на кръвоносните съдове и водят до развитие на сърдечно-съдово заболяване.
Аспирин Протект спомага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, което може да доведе до сърдечен инфаркт или исхемичен инсулт. Той действа чрез предотвратяване на агрегацията на кръвните плочици (тромбоцити), като по този начин поддържа свободния поток на кръвта. При натрупване на голямо количество тромбоцити, наред с други вещества в кръвта във вътрешния слой на атрерията, може да се образува съсирек, който да причини инфаркт или исхемичен инсулт.
Лечението с Аспирин трябва да се провежда по препоръка на лекар.
Ако сте пропуснали да вземете препоръчваната от лекаря доза, просто вземете Аспирин, когато се сетите за това, след което възобновете обичайната схема на следващия ден. НЕ чакайте и не вземайте двойно количество следващия път.
Някои лекарства, витамини или билкови добавки могат да взаимодействат с Аспирин Протект и да причинят нежелани лекарствени реакции. Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта или хранителни добавки. За повече информация, прочетете внимателно листовката в опаковката на Аспирин Протект.
Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди хирургична процедура или друга хирургична интервенция. Не спирайте рязко приема на Аспирин Протект, без да сте се посъветвали с Вашия лекар, тъй като това може да повиши риска от сърдечно-съдов инцидент.
Като изобретател на Аспирин, Байер е разработвал и подобрявал този лекарствен продукт в продължение на повече от един век и продължава ежедневно да прави това. Аспирин Протект на Байер е висококачествена търговска марка, на която лекарите се доверяват, и която помага на милиони пациенти по цял свет да живеят дълъг и спокоен живот.
Ако желаете да докладвате нежелана лекарствена реакция или оплакване от качеството на продукта, моля свържете се с Вашият лекар или фармацевт, с Изпълнителната Агенция по Лекарствата или използвайте линка отдолу: http://www.bayer.bg/bg/bayer-in-bulgaria/drug-safety/ Байер България ЕООД София 1510, ул. Резбарска 5, тел .: 02/4247 280
Нагоре